Prvih devet meseci borbe sa koronavirusom: Uhvati ga ako (ne) možeš – Specijal u novom Nedeljniku

0
Fotografije: Beta; Profimedia; Arhiva Nedeljnika; Igor Pavićević

Kada se pojavila vest o gubitku čula mirisa i ukusa kao jednom od simptoma koronavirusa, zvučala je kao jedna od onih lažnih koje nas zatrpavaju svaki dan i negde je sa oprezom procenjivana dok o tome nije bilo moguće naći pouzdane informacije od relevantnih izvora i stručnjaka. Proći će neko vreme dok i Svetska zdravstvena organizacija i ove simptome ne uvrsti među ostale, a evo sada je to jedan od prvih signala prepoznavanja da je u pitanju koronavirus. I to je samo jedan od primera, kao i ono da li pomaže maska i treba li svi da nose rukavice, kako su se menjala saznanja o virusu. Koronavirus ponaša se kao glavni lik u filmu „Catch Me If You Can“ – vešt prevarant koji uvek umakne.

Čini se da je ovaj virus nemoguće „uhvatiti“, da je uvek korak ispred. I sada, dok gledamo kako se prve doze vakcina kamionima transportuju širom Amerike, više od hiljadu slučajeva zaraze novom varijantom koronavirusa otkriveno je u proteklih nekoliko dana u Engleskoj (gde je takođe vakcinacija u toku), uglavnom na jugu zemlje gde bi to moglo da bude povezano sa skokom broja zaraženih, rekao je ministar zdravlja Met Henkok.

Ali, ako je za utehu, normalno je da virusi mutiraju a Henkok je dodao da „ništa ne sugeriše“ da novi soj uzrokuje teže oblike bolesti ili da vakcina neće biti delotvorna i za ovaj soj, preneo je BBC.

Gde smo sada, devet meseci posle uvođenja vanrednog stanja u Srbiji i zatvaranja većeg dela planete, kada brojimo više od 1,6 miliona mrtvih i oko 73 miliona zaraženih? Šta smo mi sve mislili da znamo o virusu a u stvari smo bili u ćorsokaku, gde smo grešili svi i naš Krizni štab (čiji članovi poslednjih meseci ne govore za Nedeljnik) i koliko imamo jako „oružje“ oličeno u znanju da preguramo zimu pred nama dok ne stigne „municija“ u vakcinama koja će samo raniti neprijatelja jer ćemo morati još mnogo da pucamo?

U novom broju Nedeljnika čitajte:

Šta kaže dr Zoran Radovanović o novim i starim merama Kriznog štaba

Sve o vakcinama: Nauka je uradila svoje, sada je red na vlast, moral i odgovornost

Profesor Aleksandar Baucal: Ljudi su umorni od virusa, ali virus se nije umorio

Da li nas je dezorijentisala statistika?

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Mond diplomatika na srpskom