Prvi veliki rezultat saveta za filantropiju: uskoro povećanje neoporezivog dela stipendija na 30.000 rsd

  0

  Umesto dosadašnjih 11.741 dinara, neoporezivi deo za stipendije i kredite učenika i studenata biće uskoro povećan na 30.000 dinara mesečno. Ovaj predlog usvojen je na Vladi i nalazi se u skupštinskoj proceduri u okviru izmena zakona o porezu na dohodak građana. Predlog je usvojen na inicijativu zajedničke radne grupe za unapređenje pravnog i fiskalnog okvira za davanje za opšte dobro predstavnika Vlade i nevladinih organizacija, rečeno je na drugoj po redu Nacionalnoj konferenciji o filantropiji, održanoj pod nazivom “Zajedno za snažnije zajednice”.

  Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka Trag Fondacije, izjavila je ovo jedan od boljih primera međusektorske saradnje, te da će sada umesto jednog deteta, kompanije ili pojedinci moći da stipendiraju gotovo troje studenata i učenika.

  Sa nestrpljenjem očekujemo dalje aktivnosti i uspehe Saveta za filantropiju i Koalicije za dobročinstvo, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj, imajući u vidu druga pitanja na kojima kontinuirano radimo u radnim grupama, kao što su olakšice za doniranje viškova hrane, stvaranje stimulativnog okruženja za davanje pojedinaca, kriterijuma za oslobađanje donacija od PDV-a“, izjavila je direktorka Trag fondacije i zahvalila se premijerki Brnabić i Veranu Matiću, kopredsedavajućima Saveta.

  Na današnjoj nacionalnoj konferenciji predstavljena je i Filantropska agenda, publikacija analiza i predloga za unapređenje šest ključnih zakonskih oblasti – poreza na dobit pravnih lica, dohodak građana, imovinu, PDV, volontiranje i doprinose za socijalno osiguranje.

  Konferenciju je otvorila Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, koja je ovom prilikom istakla proces rasta i evolucije filantropske zajednice, kao i ekonomski rast koji podstiče razvoj dobročinstva.

  „Današnji skup predstavlja jedan od najznačajnijih filantropskih događaja godine. Tradicija filantropije je duga u Srbiji i igra značajnu ulogu u razvoju društva. Jedna od značajnih aktivnosti Saveta za filantropiju je formiranje radne grupe za unapređenje zakonskog okvira za doniranje viškova hrane. Pored toga, izrađen je i priručnik za poreska umanjenja za davanje za opšte dobro, koji je na raspolaganju poreskim upravama i pravnim licima. Radilo se i na oslobađanju od PDV-a na donacije u robi pravnih lica, kao i na podizanju neoporezivog iznosa stipendija za učenike i studente” – izjavila je ministarka Đukić Dejanović i naglasila da zajedničkim radom možemo da stvorimo modele za dalji razvoj filantropske zajednice.

  Šenli Pinčoti, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID-a, izjavila je da je Nacionalna konferencija dobra prilika za dijalog civilnog, privatnog i javnog sektora.

  „Srbija predvodi u diskusijama o filantropiji. Duh dobročinstva je u osnovi vaše kulture. Vi svojim primerom predvodite u regionu i drago mi je što su danas prisutne kolege iz regiona, koje su došle da uče o tome koliko ste i kako napredovali. Politike moraju da prate ovu kulturu i to je cela ideja iza Projekta za unapređenje okvira za davanje. Radujemo se novim inicijativama, poput ove o povećanju neoporezivog dela stipendija“, izjavila je Šenli Pinčoti, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID.

  Nakon prošlogodišnjeg osnivanja Saveta za filantropiju, pod pokroviteljstvom premijerke Ane Brnabić, osnovane su tri radne grupe i jedno radno telo u cilju podsticanja različitih oblika filantropskih aktvnosti.

  Ovogodišnja Nacionalna konferencija o filantropiji okupila je preko sto predstavnika iz civilnog, javnog i korporativnog sektora, uključujući i predstavnike medija. Tokom devet sesija, vođen je dijalog o izgradnji podržavajućeg pravnog i fiskalnog okvira za davanje za opšte dobro, predstavljeni su podaci o filantropskim trendovima, kao i aktuelne filantropske prakse u razvoju.

  Nacionalna konferencija o filantropiji deo je Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.