Prvi su glasali Milan Bandić i onaj lik što se predstavlja kao Milan Bandić. Zoran Milanović namigivao novinarima, pevač Škoro prvo na misu, pa posle na ručak…

0
Fotografije Tanjug/AP

U Hrvatskoj se danas održavaju predsednički izbori na kojima su glavni favoriti akutelna predsednikca Kolinda Granar Kitarović, kao kandidat HDZ-a i nekadašnji premijer Zoran Milanović ispred SDP-a.

Današnji izbori su kulminacija uzbudljive kampanje koja je na trenutke poprimala atmsoferu cirkusa.

Od jutros su, kako javljaju izveštači, prvi glasali kandidat Dario Juričan i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je na biralište došao u društvu supruge Vesne. On je poričio: “ko rano rani, dve sreće grabi”. Bandić je rekao da mu nije žao što se nije kandidovao na ovim izborima.

Ali, jeste komičar Juričan koji glasačima nudi korupciju, poziva mrtve da glasaju za njega i uz to je zvanično promenio ime u Milan Bandić.

Aktuelna predsednica glasala je u društvu svog supruga Jakova u OŠ Matka Laginje u Zagrebu.

“Pozivam sve birače Hrvatske da izađu na izbore i daju svoj glas. Danas je praznik demokratije i dajte glas”, rekla je ona.

U 10 sati je glasao Zoran Milanović koji je u OŠ Petra Zrinskog došao u društvu svoje supruge. Izvetači prenose da je namigivao novinarima i bio dobro raspoložen.

“Osećam se rasterećeno, ali ne na način da nemam šta da izgubim. Imamo svi zajedno da šta za izgubimo, nego naprosto uradili smo sve, uradio sam sve, dao sam sve od sebe. Ljudi su to imali prilike to da vide pa sad neka odluče”, rekao je Milanović.

Ukupno ima 11 kandidata. Na glasačim listićima nalaze se imena Nedjeljka Babića (HSSČKŠ), Ante Đapića (DESNO), Kolinde Grabar-Kitarović (HDZ), nezavisnih Darija Juričana i Mislava Kolakušića, Dejana Kovača (HSLS), Zorana Milanovića (SDP), nezavisne Dalije Orešković, Katarine Peović (RF), Ivana Pernara (SIP), kao i nezavisnog Miroslava Škore, prethodno poznatog kao pevača patriotskih pesama koji je prema istraživanjima treći favorit.

Škoro je posle glasanja rekao da ide na misu, pa će potom na ručak.

A pošto je njegovo ime pod rednim brojem 11, on se malo poigrao na Fejsbuku što su pojedini mediji okarakterisali kršenjem izborne tišine.

JACQUES HOUDEK jutros mi je poslao jednu sjajnu pjesmu. Slušam ju, evo, već 11. put zaredom. 🙂

Posted by Miroslav Škoro on Недеља, 22. децембар 2019.

Biračka mesta biće otvorena do 19 sati , a prvi rezultati očekuju se već u 20.00. Hrvatski predsednik bira se većinskim izbornim sistemom, odnosno većinom glasova svih birača koji su izašli na izbore. Ako niko nema većinu preko 50 odsto, dva najjača kandidata idu u drugi krug.