“Prvi srpski respirator biće napravljen u rekordnom roku, ali i kabine za dezinfekciju, nova vrsta zaštitnih maski…”

2
Foto: Profimedia

Srpski respirator, zaštitna odela, nova vrsta maski sa HEPA filterom koji može da se menja, kabine za dezinfekciju na javnim mestima, neka su od 12 rešenja koja radi suzbijanja efekata pandemije izazvane koronavirusom finansira Fond za inovacionu delatnost, objavio je RTS.

Vladimir Vojvodić naveo je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a da će u kratkom periodu biti razvijena i dostupna za korišćenje rešenja poput prvog srpskog respiratora, nove vrste zaštitne maske, kabine za dezinfekciju, mobilni pult za beskontaktno merenje temperature i ručnu dezinfekciju, prenosivi ozonizatori…

“Prvi srpski respirator ćemo definitivno napraviti u rekordnom roku za ovakav tip uređaja. Cilj je da se završi u naredne četiri nedelje jer je to strateški važan uređaj koji će omogućiti da u Srbiji imamo ekspertizu da pravimo nešto ovog tipa i što će biti od koristi ne samo u ovoj pandemiji već i u svakom narednom scenariju ovog tipa”, objašnjava Vojvodić.

Dodaje da je na javni poziv stiglo oko 300 predloga inovativnih projekata, a da je stručna komisija Fonda dala prioritet onim rešenjima za koja je procenjeno da mogu stvoriti najbolji, najbrži i strateški važan odgovor na konkretne probleme. 

“Ono što se pokazalo je da srpska mikro, mala i srednja preduzeća koja su mogla da se prijave na ovaj javni poziv poseduju znanje, resurse i izuzetno veliku želju da pomognu. Faktički stavili su sve svoje kapacitete na raspolaganje. Stiglo je oko 300 prijava u razmaku od sedam dana i mi smo radili danonoćno kako bismo sve prijave obradili i izabrali one koje su najrelevantnije za situaciju u kojoj se trenutno nalazimo. Fond je birao projekte na osnovu prioriteta koje je definisala Vlada Srbije”, objašnjava Vojvodić.

Ističe da je ideja da se odabrana rešenja što pre stave u upotrebu kako bi se okolina učinila bezbednom i spasli mnogi životi.

2 KOMENTARA

  1. Жалосно је што са овом кризом влада и председник “откривају” шта су стратешки производи и које су стратешке делатности које ова држава мора да има. Наравно, као мала, не може да има све, али је очигледно одсуство дугорочне одговорне политике у том смислу, да се данас не би бројале недеље, чекали нечији авиони, да би неко од овдашњих грађана преживео.

  2. Izvinite,ne svidja mi se ovaj tekst.Fali samo informacija ko je raspisao “tender” za ovu brzu proizvodnju?Mirise mi na Zeljka Mitrovica i bratiju,sto licno mislim da Vi ne propagirate.Poz.

Comments are closed.