Prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Severnoj Makedoniji, 57-godišnja žena. Ukupno 114 slučajeva…

0
Foto: Profimedia

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je danas da je u toj zemlji registrovan prvi smrtni slučaj od korona virusa a radi se o 57-godišnjoj ženi iz Kumanova.

Na onlajn konferenciji za novinare Filipče je rekao da je prvi smrtni slučaj od korona virusa u Severnoj Makedoniji registrovan kasno sinoć u Kumanovu.

“Radi se o ženi koja je imala 57 godina. U odnosu na prijem i tretman želim da kažem da su kolege postupile po protokolu za izolaciju. Na vreme su uzeta dva testa i oba su pokazala negativan rezultat. I pored negativnih rezultata zato što je bolest bila tipična za korona virus bila je tretirana u izolaciji”, rekao je Filipče.

Taj period hospitalicacije, prema njegovim rečima, trajao je jednu nedelju u Opštoj bolnici u Kumanovu, a bris je ponovo uzet posle konstatacije smrti sinoć i bio je pozitivan.

“Bris je uzet zbog naglog pogoršanja stanja, jer je to netipično za drugu bolest i to je nateralo kolege da ponovo posumnjaju i da uzmu treći bris”, rekao je ministar zdravlja.

Kako je rekao, zajedno sa njom je hosptalizovan i njen 33-godišnji sin, nekoliko dana posle nje, prošle sedmice.

U Severnoj Makedoniji registrovano je 29 novih slučajeva zaraze korona virusom, ukupni broj danas u podne је 114, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

Kako je objavio na svom fejsbuk profilu, u prethodna 24 sata registrovana su 22 novoobolela u Skoplju, tri u Štipu, dva u Debru i po jedan u Kumanovu i Ohridu.

U Skoplju je ukupno registrovano 65 zaraženih korona virusom, u Debru 36, u Štipu sedam, po dva obolela su u Kavadarcima i Ohridu i po jedan u Gostivaru i Kumanovu.

Na Klinici za infektivne bolesti u Skoplju, kako je naveo Filipče, trenutno su hospitalizivana 24 pacijeнta, od kojiх je sedam na kontinuiranom tretmanu sa kiseonikom.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

Prema njegovim rečima, 11 pacijenata je već u stabilnom – dobrom zdravstvenom stanju, dok će kod šest sutra biti uzet kontrolni bris nakon isteka 14 dana od postavljanja dijagnoza.   

Od njih je petoro u dobrom stanju, a kod pacijentkinјe koja je imala pogoršanje nema promena stanja i još se nalazi na respiratornom aparatu.

Pacijenti koji su na kućnom lečenju su u stalnom kontaktu sa lekarimma, naveo je ministar zdravlja.

Do sada je jedan pacijent izlečen, 50-godišnja Skopljanka koja je bila i prvi potvrđeni slučaj u Severnoj Makedoniji.

U samoizolaciji je, prema podacima Ministarstva zdravlja, 3.787 građana.

(Beta)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus