Prvi smrtni slučaj od koronavirusa u pojasu Gaze, strahuje se od širenja zaraze

0
Foto: Profimedia

U gusto naseljenom pojasu Gaze danas je zabeležen prvi smrtni slučaj od koronavirusa, a strahuje se da bi širenje zaraze moglo da parališe preopterećeni zdravstveni sistem te palestinske teritorije.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je preminula 77-godišnja žena koja je imala i druge zdravstvene tegobe. Ona je po dolasku iz Egipta bila smeštena u posebnu poljsku bolnicu kraj graničnog prelaza Rafa.

Vlasti Gaze predvođene ekstremističkim Hamasom prijavile su 35 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj inficiranih povećan na 55.

Svi zaraženi su u karantinu ili u prostorijama za izolaciju, u koje se smeštaju pristigli iz inostranstva. Hamas je sredinom marta uveo obavezni karantin u hotelima, školama i na klinikama za sve koji se vraćaju preko Izraela i Egipta.

Zdravstveni sistem u Gazi preopterećen je zbog izraelske i egipatske blokade te teritorije, unutrašnjih palestinskih podela i tri rata, kao i zbog povremenih sukoba Izraela i palestinskih ekstremističkih organizacija.

U tom pojasu u kojem živi dva miliona stanovnika postoji nešto više od 60 respiratora, dok je nestašica lekova hronična.

Zbog nedavnog rasta broja zaraženih Hamas je objavio da se do kraja juna zatvaraju sve granice Gaze za povratak stanovnika.

Ipak, u petak su širom pojasa Gaze bile otvorene džamije, za tradicionalne molitve u podne.

Vlasti su navele da je delimično otvaranje džamija posle gotovo dva meseca usledilo posle relativnog uspeha u sprečavanju širenja zaraze.

Škole i sale za venčanja su i dalje zatvorene.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi navelo je da javni i zabavni parkovi neće biti otvoreni zbog praznika Ramazanski bajarama koji označava kraj svetog meseca posta u islamu i počinje sutra.

(Beta)