Prvi slučaj koronavirusa u školi: Poslali dete iako su čekali rezultat testa, Ministarstvo podnelo prijavu protiv roditelja

0
Foto Profimedia

Već 1. septembra korona virus je ušao u jednu beogradsku osnovnu školu, a protiv roditelja đaka koga su zaraženog poslali u školu, Ministarstvo prosvete podnelo je prijavu zbog povrede bezbednosti druge dece i nesavesnog ponašanja Centru za socijalni rad, potvrdio je za Blic ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ceo slučaj desio se u Osnovnoj školi “Braća Jerković” u beogradskom naselju Železnik.

Kako piše Blic, učenik ide u treći razred, a majka ga je poslala u školu 1. septembra iako je čekala rezultate testa na kovid 19.

Dete je testirano 31. avgusta, a roditelji su ga, uprkos tome što još uvek nisu znali da li je test negativan ili pozitivan na kovid, poslali među ostalu decu u školu. Da je učenik zaražen koronom, majka je saznala popodne i o tome odmah i obavestila učiteljicu.

Ministra prosvete Mladena Šarčevića koji kaže da je u ceo slučaj upućen od početka.

“Čim smo saznali za slučaj, odmah smo preduzeli sve neophodne mere zaštite. Prosto je neverovatno da je majka, inače zaposlena u zdrastvu, poslala dete u školu. Nakon što je obavestila sve nadležne da je test bio pozitivan svi su se zapitali zbog čega ga je uopšte slala u školu. Srećom, sva deca su nosila maske i reč je o maloj grupi đaka”, izjavio je za Blic ministar Šarčević.

On dodaje da je ta grupa učenika, sa kojom je zaraženi đak bio u kontaktu, prebačena na onlajn nastavu. Učitelj takođe ne dolazi u školu.

“Ministarstvo prosvete uputilo je prijavu protiv ove porodice Centru za socijalni rad zbog ozbiljne povrede bezbednosti druge dece i nesavesnog ponašanja”, rekao je Šarčević.

Kako dodaje, možda je i dobro što se ovo desilo na samom početku školske godine, da služi za nauk svima da moraju da povedu računa.

“Pojedina Udruženja roditelja i Savet roditelja vezan je za školsku instituciju i svi moraju da povedu maksimalno računa kako se ovakvi slučajevi ne bi više događali”, naglasio je Šarčević.

“Naglasili smo da svako dete, ako ima bilo kakav simptom, mora ostati kod kuće dok se ne utvrdi da li je zaraženo koronom ili ne. Znamo da su roditelji pre slali decu kad imaju blage simptome u školu kada su bile u pitanju druge respiratorne infekcije, ali to ne sme biti slučaj sa koron virusom jer deca iako imaju blage simptome, mogu biti prenosioci”, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona napominje da je u konkretnom slučaju osnovne škole iz Železnika, Ministarstvo prosvete odmah preduzelo najoštrije mere budući da se ovo desilo na samom početku.

“Iako nije bilo zaražavanja u školi, ovaj slučaj svima treba da služi za nauk svima”, dodala je članica Kriznog štaba.