Prvi slučaj koronavirusa u Nemačkoj: Pacijenta zarazila koleginica iz Kine

0
Foto: Beta (AP Photo/Ahn Young-joon, File)

U Nemačkoj je potvrđen prvi slučaj koronavirusa, epidemije koja je krajem 2019. godine izbila u Kini, objavio je Rojters.

Zdravstvene vlasti Bavarske potvrdile su da je virusom zaražen jedan stanovnik Štarnberga, mesta udaljenog oko 30 kilometara od Minhena. Zaraženi je u dobrom stanju i pod nadzorom je lekara.

“Pacijent se zarazio prošle nedelje tokom seminara na kojem je učestvovala i jedna koleginica iz Kine”, rekao je direktor bavarskog Zemaljskog ureda za zdravstvo.

Oboje rade u kompaniji Webasto, koja je specijalizovana za proizvodnju delova za automobilsku industriju.

Kineska koleginica je nekoliko dana uoči obuke doputovala iz Šangaja u sedište kompanije u blizini Štarnberga u Bavarskoj, a nekoliko dana pre toga je imala kontakt sa svojim roditeljima koji su iz grada Vuhana, u kojem je epidemija koronavirusa i izbila pre nekoliko nedelja.

Bavarska ministarka zdravlja Melani Huma rekla je da je zaraženi pacijent, koji se nalazi u karantinu klinike u Minhenu – “dobro”.

Trenutno se istražuje s kim je zaraženi imao kontakt. On je tokom vikenda imao simptome gripa, ali se u ponedeljak osećao bolje pa je otišao na posao. Ministarstvo zdravlja pretpostavlja da je zaraženi imao kontakt s oko 40 osoba na radnom mestu i porodici.

Za sada se radi o jedinom pacijentu u Nemačkoj kod kog je dokazan koronavirus. Zdravstvene vlasti u Bavarskoj trenutno testiraju 40 kolega i članova porodice, koji su dolazili u kontakt s pacijentom, potvrdili su zdravstveni zvaničnici uz napomenu da bi broj mogao da raste.

Direktor bavarskog zemaljskog ureda za zdravstvo rekao je da se infekcija dogodila “u intervalu u kojem Kineskinja još nije pokazivala nikakve simptome”.