“Prvi put je srpski zvaničnik stavio potpis na dokument u kome pored reči Kosovo ne postoji zvezdica…”: SSP o sporazumu iz Vašingtona

2
Foto: Stranka-slobode-i-pravde

(Beta) – Stranka sobode i pravde (SSP) saopštila je da juče u Vašingtonu nije potpisan srpsko-albanski nego američko-srpski sporazum, kao deo predizborne kampanje predsednika SAD Donalda Trampa, a da će biti zapamćen po tome što je “prvi put jedan srpski zvaničnik stavio potpis na dokument u kome pored reči Kosovo ne stoji zvezdica”.

Ta partija navodi da bi zvezdice precizirale da je dokument statusno neutralan i u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

“Sporazum je posvećen Izraelu, zaštiti američkih ekonomskih interesa u oblasti energetike, telekomunikacija i infrastrukture, a dotiče se i odnosa Beograda i Prištine… Da je ovo u suštini Trampov predizborni sporazum govori i činjenica da u njemu ima svega i svačega. Od propisivanja od koga se kupuje 5G oprema, preko Hezbolaha do toga da ćemo se boriti da ubedimo 69 zemalja sveta da odustanu od kažnjavanja homoseksualizma”, navodi se u saopštenju.

SSP navodi i da se pokazalo nije bilo nikakvog pritiska da se Kosovo prizna, obzirom da u sporazumu piše da se na pitanje statusa uvodi moratorijum od godinu dana.

“Iz toga logično sledi da posle isteka tog roka počinju statusni razgovori. Kosovo je dobilo priznanje svoje nezavisnosti od strane Izraela dok je Srbija, valjda zbog zahvalnosti Izraelu na tome što su priznali Kosovo, preuzela obavezu da premesti ambasadu u Jerusalim. Takva odluka može od Srbije napraviti metu za delovanje muslimanskih terorista”, ocenjuje se u saopštenju.

Opoziciona partija navodi da sporazum ima i dobre strane, ali dodaje da su u pitanju “delovi koji su preuzeti iz Deklaracije o pomirenju dva naroda Stranke slobode i pravde”, koji se tiču prihvatanja diploma i obaveze neometanja slobodne trgovine.

“Zabrinjava što nijednom rečju nije spomenuta Zajednica srpskih opstina, ali ni demokratija, dekriminalizacija društva niti vladavina prava, kao obaveze koje za obe strane proističu iz Briselskog sporazuma i koji je, za razliku od ovog dokumenta, u skladu sa rezolucijom 1244 i mandatom koji je Savet bezbednosti preneo na Evropsku uniju”, kažu u SSP.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Sa zvezdicom ili bez, Tramp sve vreme prica o dve drzave. Ugovor uvek ima dve strane. Ako je Kosovo deo Srbije, da li je to Srbija napravila sporazum sa samom sobom. Ne pravimo se vise ludi i naivni, Kosovo Tramp i SAD tretiraju kao posebnu drzavu. Grenel je izjavio da sa SAD niko nista nije potpisao, vec su samo garant da ce se sporazum Beograda i Pristine sproviditi.

  2. Надлежности председника републике одређене су Уставом у чл 112. Ниједном тачком у поменутом члану, нити било где у Уставу није наведена надлежност потписивања међународних уговора и договора. Уставно правно, са звездицом или не, предметни споразум је неуставан. Кршењем Устава од стране председника републике, исти по чл. 118 може бити разрешен.

Comments are closed.