Prvi izbori u Mostaru posle 12 godina, a srpska lista ostvarila „istorijski rezultat“

0
ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Lokalni izbori za Gradsko veće Grada Mostara održani su juče prvi put posle 12 godina, a prema preliminarnim rezultatima najviše glasova osvojila je HDZ BiH.

Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar podsetio je da je odziv birača na nedeljne izbore u Mostaru iznosio 55 odsto, što je, kako je kazao, zadovoljavajući postupak s obzirom na činjencu da se izborni proces odvijao u vreme pandemije.

Na izborima se bira 35 većnika u Gradsko veće Grada Mostara i to u gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvata celo područje grada se bira 13 većnika i u 6 izbornih jedinica gradskog područja se biraju preostala 22 većnika. To znači da je svaki birač dobio po dva glasačka listića.

Za sada je najviše glasova osvojio HDZ, druga je Koalicija za Mostar, dok je značajan uspeh ostvarila i Koalicija zajedničke srpske liste „Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar“ koja se prema prvim rezulatitma nalazi na petom mestu i najvervoatnije će imati jednog većnika.

Velibor Milivojević, predstavnik liste „Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar“ izjavio je da Srbi konačno imaju svog legitimnog predstavnika u Mostaru, prenosi RTRS.

Milivojević je rekao da će se boriti za prava Srba koji, kako je dodao, do sada nisu bili konstitutivni u Mostaru.

On je poručio da je lista „Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar“ već od sutra spremna na razgovore sa svim strankama.

„Možemo reći da će već od sutra imati pravu političku riječ koja će oslikati sve ono što je potreba srpske zajednice. Siguran sam da ćemo od sutra krenuti da se borimo za konstitutivnost, za ravnopravnost, za pristup budžetima, radnim mjestima“, rekao je Milivojević.

Milivojević je poručio da će kroz miroljubivu politiku tolerancije biti zaštitnici svih onih koji na bilo koji način u Mostaru budu oštećeni ili ne budu u ravnopravnom položaju sa svima ostalima.