Prve žrtve toplotnog talasa u Evropi: Temperature neprekidno rastu

1
Foto Profimedia

Više osoba preminulo je od posledica toplotnog talasa koji je zahvatio mnoge delove Evrope, a temperature će još rasti i premašiti 40 stepeni.

Na poljoprivrednom imanju u španskom gradu Kordobi preminuo je 17-godišnji radnik posle rashladjivanja u bazenu, a u severnom španskom gradu Valjadolidu je na ulici preminuo 80-togodišnjak, prenosi BBC.

U Velikoj Britaniji policija je upozorila ljude na opasnost od rashlađivanja u rekama i jezerima, nakon što se utopila 12-togodišnja devojčica u reci Irvel, u okrugu Širi Mančester.

Francuska meteorološka služba je, po prvi put, aktivirala najviši nivo upozorenje na vrućine, a pod posebnim nadzorom su četiri područja oko Marseja i Monpeljea na jugu zemlje, prenela je agencija AP.

Prema prognozi, temperature će danas dostići 44 stepena, što je retkost za Francusku.

Oko 4.000 škola je zatvoreno, a lokalne vlasti otkazale su programe i karnevale koji se tradicionalno održavaju na kraju školske godine.

Nemačka, Poljska i Češka takođe su suočene s rekordno visokim temperaturama u junu. U Kataloniji besne šumski požari, najveći u poslednjih 20 godina.

U osam regiona Španije na snazi je crveni meteo alarm, pošto se očekuju temperature i do 42 stepena.

Italija je u 16 gradova stavila na snagu hitna upozorenja zbog visokih temperatura.

1 KOMENTAR

Comments are closed.