Prva vakcina rezervisana za premijera, uvodi se novo strogo zatvaranje zemlje: Nove mere i početak vakcinacije u Češkoj

0
(Beta/AP Photo/Petr David Josek)

(Beta) – U Češkoj su danas najmanje do 10. januara stupile na snagu nove, najoštrije sanitarne mere, a počela je i vakcinacija protiv koronavirusa kada je kao prvi vakcinu dobio češki premijer Andrej Babiš koji spada u ugroženu kategoriju starijih Čeha preko 60 godina. 

“Ova godina je bila najgora u našoj modernoj istoriji. Ne samo zato što je preminulo mnogo naših građana već je virus negativno uticao na celu našu zemlju. Vakcinacija je put da se vratimo u normalni život”, rekao je premijer Babiš koji se kao primer za ugled vakcinisao jutros pred kamerama, a na masovnu vakcinaciju pozvao je juče u božićnom obraćanju naciji i predsednik Miloš Zeman. 

Premijer je odlučio da se vakciniše javno kao prvi zbog raznih lažnih vesti koje se pojavljuju o vakcini te da pokaže Česima da ne moraju da se plaše.

Češka je danas počela vakcinaciju prvo lekara i zdravstvenog osoblja koji su na prvoj liniji u borbi protiv pandemije kovid-19 i najstarijih sugrađana koji su u domovima za stare a rezervacija termina za građane počeće u februaru, dok se masovnija vakcinacija kod lekara opšte prakse očekuje tek od maja kada stignu vakcine koje ne zahtevaju skladištenje na tako niskim temperaturama. 

Za sada Češka ima 9.750 doza vakcine firme Fajzer i BioNteh a premijer Babiš rekao je da je vlada ugovorila ukupno od raznih proizvođača 15,9 miliona doza da vakciniše 8,95 miliona ljudi od 10,7 miliona stanovnika koliko ima Češka.

Tokom subote u Češkoj su otkrivena 3.024 novozaražena koronavirusom, ali uz znatno manji broj testova tokom Božića, dok su radnim danima ove sedmice dnevni priraštaji skakali i do skoro 15.000 kao u jeku drugog talasa pandemije u novembru.

U Češkoj je od početka pandemije potvrđeno 670.599 zaraženih, od čega je preminulo ukupno 11.044 kovid-19 pacijenata, a trenutno je aktivno 93.714 slučajeva od čega je u bolnicama 4.226 pacijenata, među njima 637 u teškom stanju na intenzivnoj nezi ili respiratorima.

Iako se posle Božića, prema pokazateljima epidemiološkog sistema PES, Češka vratila na četvrti stepen rizika, danas je na snagu stupio peti stepen sa najstrožim merama kao što je zabrana okupljanja više od dvoje ljudi, policijski sat od 21 čas uveče do 5 ujutru, zatvorene radnje osim onih sa osnovnim potrebama i namirnicama, zatvoreni ugostiteljski objekti.

Vlada je odlučila da ni za novogodišnju noć ne odobri izuzetak upravo kako bi sprečila doček Nove godine na ulicama i trgovima čeških gradova.

Od početka januara Ministarstvo zdravlja i epidemiološki tim promeniće neke od kriterijuma prema kojima proglašavaju neki od pet stepeni rizika i mere koje ih prate, tako da manje vode računa o priraštaju novozaraženih, a više o broju pacijenata koji moraju da budu hospitalizovani.

Sa većim brojem obavljenih i antigenskih testova pokazalo se da porast broja pacijenata koji moraju u bolnice ne prati uopšte nagli skok svih novozaraženih tokom poslednje sedmice i drži se na nivou prihvatljivom za zdravstveni sistem.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500