Prva ostavka u Crnoj Gori nakon stupanja nove vlade na dužnost: Otišao vodeći čovek u borbi protiv koronavirusa

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša podneo je danas ostavku, nedugo pošto je na dužnost stupila nova Vlada na čelu sa Zdravkom Krivokapićem.

Mugoša je podneo ostavku par dana nakon što je rasformirano Nacionlano koordinaciono telo koje je u mandatu prethodne Vlade, premijera Duška Markovića, bilo zaduženo za suzbijanje pandemije korona virusa.

“Podnošenjem ostavke želim da olakšam proceduru novoj ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović da formira tim koji će raditi na razvoju zdravstvenog sistema u skladu s vizijom i prioritetima 42. Vlade Crne Gore”, naveo je Mugoša u ostavci.

Dodao je da je “kao lekar, profesionalac i građanin beskompromisno posvećen misiji očuvanja i unapređenja zdravlja” stanovništva Crne Gore i da ostaje u Institutu za javno zdravlje.

Nova ministarka zdravlja, lekarka Borovinić Bojović široj javnosti je poznata odnedavno pošto je od korona virusa lečila pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Amfilohija.

Ona je danas potvrdila da će Vlada uskoro formirati Savet za praćenje borbe protiv korona virusa i da će Ministarstvo zdravlja u najskorijem roku formirati komisiju koju će činiti “nova stručna lica, izabrana po principu apsolutne apolitičnosti i neselektivnosti”.

Najavila je da će nove mere biti fokusirane na “kriznu komunikaciju sa građanima” i ocenila da ona u mandatu prethodne Vlade “uopšte nije postojala”.

U Crnoj Gori su na snazi restriktivne mere koje je uvela prethodna Vlada. Mere uključuju zabranu kretanja od 19.00 do 5.00, ograničenje rada ugostiteljskih objekata i trgovina i zabranu međugradskog saobraćaja.

Od posledica korona virusa u Crnoj Gori su umrle 533 osobe, a zaraza je potvrđena kod 38.246. Oporavilo se 27.000 ljudi.

U zemlji je 10.714 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom, a u bolnicama su 433 osobe.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500