Provedi neradne dane uz Nedeljnik: Veliki dosije o “navijačima”, Njujork tajms na poklon, MVP priča o Nikoli Jokiću i još…

0

Sretenje je. Danas obeležavamo Dan državnosti. Većina danas ne radi. A najhladniji je period ove zime. Idealno je vreme za čitanje.

I ako se odlučite za miran odmor kod kuće, i ako ste negde otputovali, ove svakako možete da provedete uz aktuelni broj Nedeljnika (naravno, i Njujork tajmsa na srpskom koji se dobija na poklon). Bilo na kiosku ili u digitalnom formatu.

Pogledajte šta vas sve očekuje u aktuelnom Nedeljniku (koji se u digitalnom formatu može kupiti na Nstore.rs).

“Jesi provalio, kao na filmu, usred bela dana, dobar dan, dobar dan, pa otmica…”, kaže Nikola Đuričko u filmu “Do koske” koji je, sticajem čudnih okolnosti, postao “Biblija” kriminalne grupe čiji je kraj – valjda – počeo hapšenjem Veljka Belivuka i njegovih saradnika. Ceo dosije o navijačima koji to nisu u ovom broju Nedeljnika potpisuje Dušan Telesković. (A šta navijači jesu, ili makar šta treba da budu, pročitajte u uvodniku Veljka Lalića.)

O sportu, ali onom pravom (doduše američkom) pisali smo na nekoliko mesta: od simultanki koje igra nažalost usamljeni Nikola Jokić do vanvremenskog Toma Brejdija.

A stare kafanske dileme “jeste, baš su Srbi u nečemu jedinstveni” pokušaće u zanimljivom feljtonu da razreši istoričar Predrag J. Marković. Još da bude kafana i života, pa da se posvađamo kao ljudi… Ili makar kao navijači…

Digitalno izdanje i pretplata dostupni su na nstore.rs

NJUJORK TAJMS – Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku, sa više od četrdeset tekstova iz najvećeg lista na svetu.

NEVOLJE – Zašto je srpska policija toliko čekala da uhapsi zločince? Ko je najavljivao ubistva na Jutjubu i društvenim mrežama? Kako je 145. “večiti derbi” presudno uticao na jačanje mafije u Srbiji? Zbog čega su navijači Partizana postali “pajser brigada” kavačkog klana? Koje bi mogle da budu političke posledice hapšenja Velje Nevolje? Mnogo je pitanja i mnogo odgovora u tekstu u novom broju Nedeljnika.

NEK NAM BOG DA… – “Zašto je mnogo važno da akademici biraju predsednika Akademije, Crkva patrijarha, umetnici upravnike muzeja ili pozorišta, opozicionari opozicionare, a vođu navijača navijači? Videli ste, valjda…”, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

SMAJLOVIĆ – “Niko ne priča o starim optužbama novog američkog predsednika na račun Srba. A i zašto bi?”, piše Ljiljana Smajlović u kolumni “Ko je oklevetao Bajdena” u novom Nedeljniku.

PRVI – “Došao sam na ideju da popišem ono po čemu smo mi Srbi bili prvi ili jedinstveni u istoriji. Starinski istoričari bi se bavili samo politikom i ratovanjem. Nismo bili prvi samo kada se bijemo. I u politici i u uvođenju društvenih novina i u kulturi, umeli smo da budemo na čelu. Videćemo to u narednim tekstovima. Ovaj tekst posvećen je našem prvenstvu u vojevanju raznih vremena.” Ovo je uvod u novi feljton istoričara Predraga J. Markovića u novom broju Nedeljnika.

POLITIKA – “Opozicija nam i nije tako loša, dela koliko može i postiže ipak predvidive učinke s obzirom na pogibeljna ograničenja uz koja je prinuđena da ostvaruje svoju nezahvalnu misiju…” Analiza profesora Ljubomira Madžara u novom Nedeljniku.

NOVINARSTVO I NAVIJANJE – Vest da je urednica u Njujork tajmsu Loren Volf dobila otkaz zbog oduševljenog tvita o novom predsedniku Bajdenu samo je podsetila na dileme koje se nalaze pred ovom profesijom. Kada novinar prestaje da bude novinar i postaje građanin koji može da iznese stav o nekoj društveno-političkoj temi, i da li novinarstvo kao profesija dozvoljava takvu vrstu “tranzicije”? Sme li novinar da bude učesnik protesta van radnog vremena, ili da se politički odredi? Koliko je – ako je uopšte – dozvoljeno “navijanje”?

JOKIĆ – Najbolji centar sveta nas je prošle godine, u finalu Zapadne konferencije, podsetio na vremena kada smo svi ustajali da navijamo za neke naše protiv Lejkersa i kada nismo gubili od Argentine na prvenstvima sveta. Ponovo smo se budili, navijali i oduševljavali se, a sada su, konačno, potpuno oduševljeni i navijači u Sjedinjenim Državama. Mnogo razloga zašto bi Nikola Jokić mogao da bude ovogodišnji MVP NBA lige i jedan veliki zašto to neće biti.