“Prouzrokovali su smrt hiljade ljudi”. Zvaničnici EU tuženi zbog stradanja migranata

0
Profimedia

Advokati za ljudska prava dostavili su dokument MKS protiv visokih zvaničnika EU, za koje se tvrdi da su direktno odgovorni za smrt migranata na zemlji i moru.

U dokumentu koji je predat Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) ne navode se imena evropskih zvaničnika, ali se citiraju dokumenti EU, izjave francuskog predsednika, nemačke kancelarke i ostalih visokih zvaničnika Unije, prenosi Gardijan.

Prema dokumentu, na teret EU između ostalog se stavlja i odluka da se krajem 2014. godine okonča spasilačka operacija “Mare Nostrum” u kojoj je, prema njihovim tvrdnjama, u samo jednoj godini iz Mediterana spašeno 150.810 migranata.

“Ostavićemo to tužiocima, ako se on ili ona usude da odu u strukture moći i istražuju u srcu Brisela, Pariza, Berlina i Rima i da pregledom arhiva o sastancima i pregovorima vide ko to iza scene pokušava da ‘progura’ politiku koja je do sada prouzrokovala smrt 14.000 ljudi”, rekao je advokat Huan Branko.

U dokumentu se navodi da je više od 40.000 ljudi zaustavljeno je u Mediteranu i odvedeno u kampove zbog evropske migracione politike.

Godine 2014. oko 3.200 migranata je stradalo u moru. Naredne godine, broj je porastao na više od 4.000, a u 2016. godini taj broj se, prema podacima Medjunarodne organizacije za migracije, povećao na preko 5.100 smrtnih slučajeva i nestanaka.

Međunarodni krivični sud je sud poslednje istance koji rešava slučajeve ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida kada druge zemlje ne žele ili nisu u mogućnosti da procesuiraju.