Protesti zbog izdavanja knjige Vudija Alena: Zaposleni u izdavačkoj kući stali na stranu Ronana i Dilan Farou

0
Foto: Profimedia

Samo nekoliko dana nakon što je “Hachette Book Group” najavio izlazak memoara Vudija Alena, radnici izdavačke kuće “Little, Brown and Co.” protestovali su zbog knjige, podržavajući Ronana i Dilan Farou.

Zaposleni su objavili da su napustili njujorške kancelarije jer se protive objavljivanju knjige 7. aprila.

U mejlu koji je stigao na adresu The Times, iz Hachett su naveli: “Poštujemo i razumemo perspektivu zaposlenih koji su odlučili da izraze zabrinutost zbog objavljivanja ove knjige. Održaćemo raspravu o toj temi što je pre moguće.”

Grand Central Publishing, ogranak Hachette Book Group, objavio je da će Vudijevi memoari “Apropos of Nothing” biti objavljeni sledećeg meseca. Izdavačka kuća Little, Brown and Co. takođe je u sastavu Hachettea.

O knjizi se priča godinama i mnogi kažu da nije trebalo da bude objavljena u vreme #MeToo pokreta, ali je pre godinu dana Hachette u tišini otkupio prava.

Ubrzo nakon objave, Alenova usvojena ćerka Dilan Farou, koja ga je optužila za seksualno zlostavljanje u detinjstvu, objavila je izjavu nazvavši memoare “duboko uznemirujućim”, tvrdeći da oni nisu činjenično tačni.

Dan kasnije njen brat novinar Ronan Faruou zapretio je prekidom veza s Hachette, čiji je Little, Brown and Co. objavio njegov bestseler “Catch and Kill”. U toj knjizi Farou piše o izazovima s kojima se suočio izveštavajući o optužbama za seksualno zlostavljanje protiv producenta Harvija Vajnstina.

“Bio sam razočaran kad sam iz medija saznao da je Hachette, moj izdavač, otkupio prava za memoare Vudija Alena nakon što su drugi veći izdavači odbili da to urade.”

Tu su odluku skrivali su od mene i svojih zaposlenih dok smo radili na “Catch and Kill”, rekao je novinar u izjavi postavljenoj na Tviteru. “Rekao sam im da ne mogu da sarađujem s izdavačem koji tako postupa”, rekao je Ronan.