Protesti u Albaniji: Baklje, mastilo i dimne bombe

Više hiljada simpatizera opozicije protestovalo je pod kišom, noseći transparente, sa natpisima poput “Ramo idi” i “vlada kriminala“

0
Foto: Tanjug-AP

Albanska opozicija započela je sinoć oko 20.00 sati protest ispred vlade, protiv premijera Edija Rame, uz upotrebe dimnih bombi i gađajući bojama zgradu vlade, prenosi portal a1on.

Više hiljada simpatizera opozicije protestovalo je pod kišom, noseći transparente, sa natpisima poput “Ramo idi” i “vlada kriminala“.

Tokom protesta pristalica ujedinjene albanske opozicije u Tirani, demonstranti, od kojih su pojedini nosili maske, zapalili su baklje i gađali kordon policije i zgradu vlade dimnim bombama, petardama i mastilom. Učesnici protesta su bacali su i voće i povrće ka zgradi vlade i prosuli mleko po pločniku.

Lider najveće opozicione stranke u Albaniji, Demokratske partije, Ljuljzim Baša rekao je da “kriminalna banda Edija Rame mora da ode”. Sinoć se i predsednik Albanije obratio građanima putem društvenih mreža poručivši vlastima i opoziciji da je “neophodno kreiranje nove klime u kojoj će moći jedni druge da saslušaju” i posebno da se omogući kritičko razmišljanje koje će omogućiti društvu u kontinuitetu da se reformiše.

Američka ambasada je poslala obaveštenje svojim državljanima u Albaniji da se ne kreću u delovima Tirane gde će biti održan protest, kao i u okolini Parlamenta.

Od februara, kada je albanska opozicija počela proteste, do sada je održano osam protesta, šest ispred Parlamenta, a dva ispred sedišta albanske vlade.