“Prošlog utorka sam se probudio sa temperaturom 37,8 i odmah je skinuo brufenom…”: Bojan Pajtić o borbi sa koronavirusom

1
Foto: Printscreen Nova S

Prošlog utorka sam se probudio sa temperaturom 37,8 i odmah je skinuo “brufenom”.

Moj mlađi sin je imao temperaturu 38. Dva dana pre toga sam kašljucnuo nekoliko puta. S obzirom na to da je povišena temperatura za mene i za moje dete vrlo netipična, a pandemija u jeku, opreza radi smo otišli u dom zdravlja, gde je već brzim testom ustanovljeno da smo pozitivni na Covid 19. Od tada već desetak dana praktično nemamo nikakve simptome, osim umora, koji neminovno prati borbu organizma sa ovim virusom, kaže za Danas Bojan Pajtić, bivši predsednik Demokratske stranke i univerzitetski profesor, govoreći o svojoj borbi sa korona virusom.

Pajtić je, pre desetak dana na Tviteru objavio: ”Zapatih i ja ovu viruščinu. Sad više ni naprednjaci ne mogu da kažu da nisam pozitivna ličnost”.

On je rekao da je njegova supruga potpisnica inicijative „Ujedinjeni protiv kovida“, tako da “jasno da deli nezadovoljstvo hiljada svojih koleginica i kolega koji su imali prilike da se lično uvere u neodgovorno i amatersko ponašanje predstavnika države od samog početka pandemije do današnjeg dana”.

“Ono što je zapanjilo kako nju, tako i nas dvojicu koji smo u izolaciji, jeste činjenica da je politika u zdravstvenim ustanovama takva, da čak i članovi porodica inficiranih, koji su zdravstveni radnici, sve do pojave simptoma imaju radnu obavezu. Dakle, čak se i medicinski tehničari i lekari koji u svom domaćinstvu žive pored zaraženih osoba, umesto da budu poslati u izolaciju, izlažu kontaktima sa drugim zdravstvenim radnicima i bolesnicima koji su negativni, čime se samo povećava opasnost širenja zaraze”, rekao je Pajtić.

Na pitanje kako komentariše pooštravanje mera u Srbiji, rekao je da je zagovornik modela koji su primenili Slovaci.

“Oni su u jednom danu testirali polovinu populacije, a pozitivne odmah poslali u izolaciju, pa nakon nekoliko dana to ponovili sa drugom polovinom stanovništva. Njihovi rezultati su neuporedivo bolji nego naši. Neverovatno je koliko je režim u Srbiji nesposoban da preuzme uspešan model države koja je po broju stanovnika veoma slična nama. Umesto odgovornog odnosa, oni su izabrali spinovanje i obmanjivanje javnosti. Od prvog dana, kada su nas uveravali da se radi o „najsmešnijem virusu u istoriji“ do danas, kada svoju „uspešnu borbu“ protiv bolesti proslavljaju morbidnom tortom u obliku kovid bolnice, kojom iskazuju manjak poštovanja prema svim obolelim i stradalim od ove pošasti”, kaže Pajtić.

1 KOMENTAR

Comments are closed.