Dvadeset godina od bombardovanja RTS, porodice nastradalih i dalje se pitaju – zašto?

0
Foto: Tanjug

Navršilo se 20 godina od NATO bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije, kada je poginulo 16 radnika RTS-a što je bio prvi slučaj da je medijska kuća proglašena legitimnim vojnim ciljem, preneo je N1.

Poštu su odali predstavnici RTS, novinskih udruženja, kolege i porodice 16 poginulih. Posle minuta ćutanja, u ime RTS vence su položili direktor Dragan Bujošević i predsednik Upravnog odbora Vladimir Vuletić, kao i porodice ubijenih radnika.

Međunarodna organizacija za ljudska prava “Hjuman rajts voč” 2000. godine je saopštila da nije bilo opravdanja za bombardovanje televizije.

U znak sećanja na poginule, u Tašmajdanskom parku, kod zgrade RTS-a i spomenika “Zašto?”, porodice i prijatelji stradalih postavljaju godinama pitanje zašto su oni poginuli.

“Zašto niko od NATO zemalja koje su izvršile agresiju, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN nije odgovarao za taj zločin? Zašto i kome je bilo potrebno da svoje živote u ovoj zgradi izgubi 16 nevinih ljudi? Zašto o njima niko osim porodica nije brinuo? Zašto oni koji su to morali i čija je to bila obaveza ništa nisu učinili da ih zaštite?”, upitao je Miroslav Medić, brat ubijenog Siniše, preneo je RTS.

Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović 2002. osuđen je na 10 godina zatvora jer nije poštovao naređenje tadašnje Savezne vlade i ljude i tehniku izmestio iz objekata u Aberdarevoj i u Hilandarskoj ulici.

Čelnici NATO-a tvrdili su da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog tribunala, koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak.

U napadu NATO-a, u noći između 22. i 23. aprila u 2.06 poginuli su: šminkerka Jelica Munitlak (27), video-mikserka Кsenija Banković (27), tehničar u razmeni Darko Stoimenovski (25), tehničar u masteru Nebojša Stojanović (26), radnik obezbeđenja Dragorad Dragojević (27), električar Dragan Tasić (29), kamerman Aleksandar Deletić (30), tehničar Slaviša Stevanović (32), dizajner program Siniša Medić (32), tehničar Ivan Stukalo (33), radnik obezbeđenja Dejan Marković (39), radnik obezbeđenja Milan Joksimović (47), tehničar u masteru Branislav Jovanović (50), precizni mehaničar Milovan Janković (59), režiser programa Tomislav Mitrović (61) i monter Slobodan Jontić (54).