Proširenje desne komore srca glavni pokazatelj smrtnosti među zaraženima koronavirusom

0
Foto: Profimedia

Nova studija je pokazala da je proširenje desne komore srca glavni pokazatelj smrtnosti među teško obolelim pacijentima od COVID-19, piše CNN.

Tim lekara iz “Icahn School of Medicine” pregledao je zdravstvene podatke 105 pacijenata obolelih od COVID-19 hospitalizovanih u bolnici “Mount Sinai Morningside”u Njujorku od 26. marta do 22. aprila.

Od 105 pacijenata u studiji, njih 32 , odnosno 31odsto, imalo je dilataciju desne komore na osnovu ehokardiograma ili ultrazvuka srca. Od toga je 41 odsto umrlo do kraja studije, u poređenju sa 11 odsto onih koji nisu imali proširenje desne srčane komore.

Proširenje desne komore je bila jedina varijabla koja je značajno povezana sa smrtnošću ove grupe pacijenata sa COVID-19, pokazala je studija koja je odobrena i objavljena u “Journal of American College of Cardiology”.

“Ova studija pruža važne dokaze koji povezuju pritisak u desnoj komori srca sa štetnim ishodima kod hospitalizovanih pacijenata sa infekcijom COVID-19”, rekao je dr Edgar Argulian, docent medicine i vodeći autor studije i dodao:

“Kliničari mogu koristiti  ehokardiografiju kao lako dostupan alat za identifikaciju pacijenata sa COVID-19 infekcijom pod najvećim rizikom od nepovoljnih bolničkih ishoda”.

Ovo nije prvi put da je pronađena povezanost između proširenja desne srčane komore i COVID-19.

Ranije ovog meseca, serija slučajeva u časopisu “New England Journal of Medicine” opisala je pet kritično bolesnih pacijenata sa COVID-19 koji su imali proširenje desne komore.

Razlog za nova otkrića ostaje nepoznat.

“Proširenje desne komore može biti prouzrokovano ometanjem protoka krvi u plućima zbog krvnih ugrušaka ili oštećenja plućnog tkiva”, tvrde autori studije.

Direktno oštećenje srčanog tkiva od strane koronavirusa takođe može biti faktor koji doprinosi, dodali su autori.

Prema podacima Američke asocijacije za srce, prethodno je pronađeno da koronavirus napada ovaj organ jer su ćelije srčanog mišića bogate ACE2 receptorima koji se smatraju molekularnim vratima koje koristi koronavirus.