A nekada smo bili u istoj državi: Prosečna zarada u Sloveniji 1.122 evra…

1
Foto: Profimedia

Prosečna neto zarada isplaćena u Sloveniji za oktobar 2019. godine iznosila je 1.122 evra.

To je nominalno više za 1,6 odsto a realno više za 1,5 procenata u odnosu na prethodni mesec.

Na godišnjem nivou, slovenačka neto plata za oktobar je porasla za 3,3 posto nominalno, prenosi B92 pisanje slovenačke agencije STA.

Novi podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je prosečna bruto zarada za navedeni mesec povećana za 1,7 posto nominalno i za 1,6 procenata realno na 1.742 evra u odnosu na septembar, i za 3,9 odsto u odnosu na oktobar 2018.

Prosečna neto plata u privatnom sektoru bila je za 2,3 odsto veća nego u septembru, a u javnom sektoru za 0,4 odsto.

Najviša prosečna mesečna neto plata u iznosu od 1.593 evra isplaćena je u industriji snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji, a najniža u administrativnim i pomoćnim uslužnim delatnostima, 814 evra.

Mesečne zarade su najviše porasle u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, za 5,5 procenata, dok su najviše pale zaposlenima u javnoj upravi i odbrani i obaveznom socijalnom osiguranju, za 0,8 odsto.

1 KOMENTAR

  1. Treba znati da su oni do ocepljenja zivili na racun cjele Juge,da su sve tehnologije preneli kod sebe,da je Ljubljanska banka opljackala cjelu Jugu i nikom nista nije vratila,a i da ne nabrajam jer bi spisak bio predugacak!

Comments are closed.