Propala invazija ribarskim brodovima u Venecuelu: Maduro optužio Trampa da stoji iza upada

0
Foto: Profimedia

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je Sjedinjene Američke Države za pokušaj invazije na njegovu zemlju preko male grupe plaćenika u dva ribarska broda, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija koji ukazuju da se neuspeli upad u vreme pojačanih tenzija između dve zemlje poredi s iskrcavanjem kubanskih emigranata uz američku podršku u Zalivu svinja 1961.

Venecuelanski lider je rekao da predsednik SAD Donald Tramp stoji iza pokušaja upada, pošto su vlasti te zemlje uhapsile dvojicu Amerikanaca uz optužbe da su učestovali u planu za svrgavanje Madura, navodi agencija Frans pres.

Maduro je rekao da je osujećeni plan ponavljanje propale akcije u Zalivu svinja 1961. godine kada su Kubanci iz egzila uz podršku vlade SAD pokušali da sruše tadašnjeg kubanskog lidera Fidela Kastra.

Tramp je negirao da je njegova administracija umešana u akciju, dok Vašington optužuje Madura za “kampanju dezinformisanja”.

Državni tužilac Venecuele rekao je da je opozicioni lider Huan Gvaido potpisao ugovor od 212 miliona dolara za “unajmljivanje plaćenika” preko sredstava koje su SAD zaplenile od državne naftne kompanije PDVSA.

Incident se dogodio u vreme zategnutih odnosa SAD i Venecuele i dok Trampova administracija pojačava napore da iznudi povlačenje Madura, ističe Fajnenšl tajms.

SAD i brojne druge zemlje su priznale opozicionog lidera Gvaida kao legitimnog privremenog predsednika.
Pokušaj upada i hapšenje dva Amerikanca dogodili su se, kako ukazuje britanski list, mesec dana pošto je jedan bivši venecuelanski general koji živi u Kolumbiji rekao da planira “vojnu operaciju protiv Madurove diktature” u kampovima na poluostrvu Gvahira koji dele Kolumbija i Venecuele. On je rekao da su uključeni iz SAD i kolumbijski političari, dok je vlada SAD negirala umešanost.

Ministarstvo pravde SAD u martu je optužilo Madura i njegove saradnike za povezanost s “narko terorizmom” i drugim zločinima. Takođe, dodaje Fajnenšl tajms, prošlog meseca SAD su poslale ratne brodove blizu obale Venecuele da bi, kako je rekao Tramp, zaustavili “kartele, kriminalce, teroriste i druge maligne aktere” da koriste pandemiju korona virusa za krijumčarenje droge u SAD.

Džordan Gudro, bivši pripadnik specijalnih snaga SAD koji vodi privatnu bezbednosnu kompaniju Silverkorp iz Majamija, rekao je da je preuzeo odgovornost za akciju koja je uključivala oko 60 ljudi koje je nazvao “borcima za slobodu”, piše Volstrit džurnal, ali i ukazuje da je jedan američki zvaničnik upoznat s dešavanjima opisao invazione snage kao loše organizovane plaćenike koji nisu znali šta rade.
Plan da se s dva ribarska broda izvrši invazija osujećen je pre nego što su stigli do obale Venecuele, ističe list, ukazujući da je na Tviteru propala akcija brzo dobila naziv “Zaliv klinaca”, kao moderna verzija Zaliva svinja.

Gudro je rekao da je grupa za upad u Venecuelu obučavana na poluostrvu Gvahira i da je imao podršku opozicionog lidera Gvaida, koji je, medjutim, negirao svaku vezu s propalom misijom, navodi Volstrit džurnal, ali i ukazuje da je opozicioni venecuelanski poslanik Ernan Aleman rekao da je od maja 2019. radio na regrutovanju i finansiranju misije koju je osmislio bivši venecuelanski general Kliver Alkala koji je u međuvremenu predao vlastima SAD u martu pošto je optužen u vezi s drogom.

Dok neki tvrde da se venecuelanska vlada infiltrirala u grupu za upad, Volstrit džurnal ukazuje da vlasti u Karakasu blisko saradjuju s kubanskim kontraobaveštajnim timovima i da je uticajni predstavnik režima 28. marta pokazao sliku Gudroa tvrdeći da planira napad.

Maduro je ove nedelje rekao da je napad planiran za mart, ali da je odložen zbog pandemije. “Sve smo znali. O čemu su pričali. Šta su pili i jeli. Ko ih je finansirao”, rekao je Maduro.

Postoje naznake da je američka Centralna obaveštajna agencija znala za plan misije hvatanja Madura i “oslobađanje Venecuele” i da je pokušala da ubedi Gudroa da odustane od njega, piše Tajms.

Na sajtu connectingvets.com, koji je posvećen vojnim veteranima SAD, jedan “veteran borbi” je rekao da je prošle godine bio u kampu na Jamajci gde se pripremao “oružani upad u Venecuelu za hvatanje ili ubijanje veoma vrednih meta”, navodi londonski list. Stejt department je ponudio 15 miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja Madura pošto su ga SAD označile kao “narko teroristu”.

Izvor iz vojske SAD koji je, kako navodi Tajms, citiran na sajtu za američke veterane, rekao je da je CIA više puta upozoravala kompaniju Silverkorp Džordana Gudroa da ne sprovodi akciju u Venecueli.
Godinama je demagog na čelu Venecuele upozoravao na zavere o državnom udaru i invaziji, što je često bila dimna zavesa za neuspehe njegove vlade i ekonomski kolaps, ali je sada možda u pravu, piše Vašington post u tekstu “Fijasko u stilu Zaliva svinja u Venecueli”.

Zaliv svinja je trajna metafora američkog mešanja u inostranstvu, ističe Vašington post, ukazujući da iz tog razloga analitičari sumnjaju da je Trampova administracija imala ozbiljnu ulogu u podsticanju donkihotovske akcije u Venecueli. “Nema osobe u Stejt departmentu ili CIA koja bi rekla hajde da ponovimo Zaliv svinja”, rekao je bivši američki diplomata Erik Farnsvort.

(Beta)