“Pronađen kokain od 250 miliona evra kod 11 crnogorskih građana…”

0
Ilustracija, foto: Profimedia

Jedanaest crnogorskih državljana uhapšeni su kao članovi posade broda “Aressa”, nakon što je na tom plovilu pronađeno više od pet tona kokaina, pišu podgoričke Vijesti.

Nezvanično je saopšteno, pišu Vijesti, da je uhapšena ekipa iz Kotora i sa Cetinja, kao i iz Podgorice i Bara, a da je ta “ekipa” krijumčarila kokain namenjen evropskom tržištu.

“Vrednost te droge na veliko iznosi oko 250 miliona evra”, rekao je jedan od izvora Vijesti, upućen u istragu.

I kapetan broda, saopšteno je, državljanin je Crne Gore.

Njih su, navode Vijesti, lišili slobode pripadnici Mornarice Holandije, nakon što im je dojavljeno da je droga na brodu.

Akcija je realizovana na osnovu informacija crnogorske Uprave policije, koje je uputila partnerskim službama Velike Britanije, a realizovana je u vodama Venecuele, u Arubi, navodi podgorički list.

Aruba je jedno od ostrva u južnom Karipskom moru, 25 kilometara severno od venecuelanske obale. Predstavlja jednu od četiri konstitutivne države Kraljevine Holandije. Glavni grad ostrva je Oranjestad, u kojem živi 26.000 stanovnika.

“Brod ‘Aressa’ je lociran i opserviran celom rutom plovidbe duž Južne Amerike, sa posebnim merama nadzora pri svakom ulasku i izlasku iz luka. Nakon dobijanja operativnog podatka da je kokain ‘ubačen’ na ‘Aressu’, Mornarica Kraljevine Holandije je u Arubi presrela brod i započela detaljan pretres”, saopšteno je danas iz Uprave policije.

“Sumnja se da je kokain ovim brodom, iz Kolumbije trebalo da bude prokrijumčaren do jedne od luka u Zapadnoj Evropi”, navodi se u tekstu iz policije.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da je sledeća luka trebalo da bude Solun, gdje su planirali da stignu krajem marta.

“Policija pokušava da utvrdi da li je kokain trebalo da bude istovaren u Grčkoj ili je planirano da brod na putovanju, manjim plovilima presretnu drugi članovi kriminalne organizacije i prebace drogu”, saopštio je jedan od izvora Vijesti.

Iz crnogorske policije juče je rečeno da je zaplena kokaina u Arubi – rezultat konkretne saradnje sa partnerima iz Velike Britanije, Republike Srbije, Kraljevine Holandije i partnerskim službama drugih zemalja.

Nakon najveće zaplene kokaina na karipskoj Arubi, navodi se na sajtu fletmon, teretni brod odvezen je u Oranjestad.

Piše se da je brod isplovio iz Surinama početkom februara, a da je plovio pod zastavom Kameruna.

Objašnjava se da je do 2017. plovio pod zastavom Rusije, ali da i dalje njima upravlja ruska uprava.

Španski mediji prenose da su istražitelji registrovali da “Aressa” od Surinama gasi signal i da se na sistemu pojavila tek 23. februara tokom noći, u zalivu Venecuele, prenose Vijesti.