“Promenili su štampariju”, “preuzimanje odgovornosti”, “problem je otkriven”…: Zašto se traži Šarčevićeva ostavka i zašto on misli da ne treba da je podnese

1
Foto: Tanjug

Posle “curenja” testova iz matematike u okviru završnog ispita koji su polagali učenici osmog razreda osnovnih škola, pokrenuto je i pitanje odgovornosti ministra prosvete Mladena Šarčevića.

Javnost je i po ovom pitanju ostala podeljena: jedni zahtevaju ostavku, a drugi, uključujući i samog ministra, smatraju da za nju nema razloga.

Ministar je izjavio da oseća moralnu odgovornost zbog odlaganja polaganja testa iz matematike, ali da ne vidi razlog zašto bi podneo ostavku kad je problem otkriven.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su I. S. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja. On se sumnjiči da je iskoristio nepažnju svojih kolega u štampariji u kojoj su štampani testovi za završni ispit učenika osmog razreda i tom prilikom je ukrao test iz matematike.

Nekadašnji pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov kaže da ga je na neki način iznenadio ovakav propust, imajući u vidu da smo pre samo nekoliko godina imali sličan slučaj, za koji kaže da je trebalo da bude lekcija.

“Ako postoji mesto gde Ministarstvo i sistem može najlakše da iskontroliše i da smanji rizike – to je proces štampanja. Zato što je tu dosta manji broj aktera uključen, a kasnije, kad testovi izađu iz procesa štampanja i kad se distribuiraju ka školama, onda je mnogo teže kontrolisati i smanjiti rizik od potencijanih propusta… Ali u procesu štampe, to je apsolutno moguće uraditi. I to je nešto što je prethodnih godina i rađeno, tako što su testovi štampani u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca koji je faktički jedina štamparija u našoj zemlji koja ima najviše standarde vezane za sigurnost i propratne pocedure. Meni je prosto neverovatno da se Ministarstvo odlučilo da promeni način štampanja i da se ponovo desi ono što smo imali pre par godina, kada je u Službenom glasniku iscurio test, manje-više, na sličan način”, rekao je Šuvakov za N1.

Šuvakov je rekao da je to proces koji samo Ministarstvo kontroliše, i da je ovde odgovornost ministarstva i ministra “apsolutno jasna”.

Deo đaka osmaka koji su polagali završni ispit ove godine, revoltirano “curenjem” testa iz matematike, protestovalo je prethodnih dana ispred Ministarstva prosvete i centralnim beogradskim ulicama sa zahtevima za smenu ministra Šarčevića i poništavanjem male mature ove godine.

Odgovornost za propuste uviđa i opoziciona stranačka scena. Jednoglasno, oni smatraju da ministar Šarčević treba da bude smenjen, odnosno da treba da podnese ostavku.

Poslanica Stranke moderne Srbije je u parlamentu upitala ministra prosvete Mladena Šarčevića da li će podneti ostavku, a Aleksandra Jerkov je sa konferencije za novinare u Skupštini rekla da odgovorne za ove propuste treba tražiti u Ministarstvu prosvete, a ne one na terenu, kako je to ministar prosvete požurio da kaže ili nekoga u školi”.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je da ministar prosvete Mladen Šarčević treba da podnese ostavku zbog odlaganja testa iz matematike za male maturante i tako preuzme odgovornost za “curenje testova”.

Demokratska stranka saopštila je da bi ministar prosvete Mladen Šarčević trebalo da preuzme odgovornost i podnese ostavku zbog krađe testova iz matematike i pomeranja rokova za polaganje male mature.

“Šarčević je danima govorio o bezbednosti testova za malu maturu i uveravao javnost da su oni na sigurnom, govorio o broju angažovanih inspektora, policajaca i drugog osoblja u zaštiti testova”, podseća DS.

Narodna stranka saopštila je da zahteva od nadležnog ministra prosvete Mladena Šarčevića da podnese neopozivu ostavku, kao jedini, kako navode, častan izlaz i čin preuzimanja lične i političke odgovornosti zbog odlaganja polaganja testa iz matematike.

Demokratska stranka Srbije upitala je nadležne ko je odgovoran za odlaganje testa iz matematike i da li će neko snositi posledice za, kako su naveli, taj skandal.

Članica Predsedništva i sekretarka za međunarodne odnose Stranke slobode i pravde Ana Stevanović ocenila je da je otkazivanje testa iz matematike za male maturante “šok i trauma za decu koja su se spremala”, te da je za to direktno odgovorna “nesposobna, nestručna i bahata vlast” i da “odgovorni moraju da podnesu ostavke”.

DJB je pozvao ministra prosvete Mladena Šarčevića da podnese ostavku i pokaže “koliko je važno preuzeti odgovornost za rezultate sopstvenog rada”.

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je da “skandal” s testovima za malu maturu “ruši temelj obrazovnog sistema” u Srbiji zbog čega bi ministar prosvete Mladen Šarčević morao da podnese ostavku.

Ministar Mladen Šarčević je i, kako je rekao, ponudio ostavku “svojim šefovima” premijerki Ani Brnabić i predsedniku Aleksandru Vučiću, ali i istakao da ima njihovu podršku.

Kako je Ana Brnabić rekla, ministar Šarčević jedan je od najboljih ministara u vladi kojom predsedava.

Ona je rekla da nema šta da zameri Šarčeviću, već da mu je zahvalna na svemu što je uradio u obrazovanju, što je bio hrabar i što se borio.

„Ne prihvatam ostavku Šarčevića, drago mi je što je ministar prosvete i ponosna sam što je ministar u mojoj Vladi“, istakla je premijerka.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je “curenje” zadataka pokazalo da u eri savremene tehnologije svako lako može da zaustavi štampariju na minut i da fotografiše jedan papir sa zadacima i tako napravi problem.

“Neko je u državi morao da vodi računa o tome. Ali nije samo taj jedan čovek kriv jer je u tome učestvovalo stotine ljudi koji su širili dalje te zadatke. Da li je taj čovek hteo da uzme novac ili samo da pomogne svom detetu, u svakom slučaju je loše i neodgovorno, pa čak i prema svom detetu”, rekao je on.

1 KOMENTAR

 1. Ne vidim što bi g-din Šarčević podneo ostavku!!?
  U ovoj zemlji ni tenkovi nebi pomogli ako je neko naumio da napravi takve svoje “pameznjakovićke” podvige.
  Nemamo zakonske sankecije za takve i slične kriminalne aktivnosti, pa me ne čudi što neko sebi da pravo da hladnokrvno uzima iz štamparije ono što nije njegovo.
  On je pametan, a sva ta deca i njihovi roditelji što danima ne spavaju i što im život uništava, nema veze. On je Baja.
  Nebi on meni izašao iz zatvora ni za PET godina. To rade zato što ni ranije, a ni sada nema neke veće odgovornosti.
  I, šta sad, kriv ministar.
  Ovo je NAJSPOSOBNIJI ministar ovog resora u poslednjih 10-ak godina. Šteta je što ne može da sprovede mnoge važne reforme koje bi mnoge usijane glave kako kod učenika tako i njihovih roditelja konačno prizemile!!!

Comments are closed.