Proleće 2021. – vesnik nastavka privrednog razvoja Srbije i novih investicija

  Piše Simone Apolloni, vlasnik i direktor "ALIQUO GROUP", kompanije koja se bavi rukovođenjem inostranih investicija i konsultantskim uslugama u oblasti ulaganja na teritoriji Republike Srbije

  0

  Direktne strane investicije, kao odlika savremenih ekonomskih odnosa i procesa globalizacije, u Srbiji se javljaju još krajem XIX veka, i od tada deluju kao svojevrsna sprega između Srbije i zemalja u razvoju. Turbulentna ekonomska istorija Srbije krenula je uzlaznom putanjom nakon brojnih ekonomskih reformi, ulaganja u infrastrukturu i podsticaja Vlade u cilju privlačenja DSI.

  Punih 20 godina bavim se rukovođenjem investicionih projekata, od Italije preko Rusije i Brazila, a 2010. odlučio sam da osnujem firmu za usluge investment i project management-a u Srbiji. Ta odluka se pokazala kao prava, jer sada iza našeg desetogodišnjeg poslovanja stoji preko 20 uspešno realizovanih greenfield i brownfield investicija na teritoriji Srbije, kao i ogranci u zemljama regiona.

  Mada je svaka investicija priča za sebe, a različitost i specifičnost delatnosti svakog klijenta uvek donosi nove izazove, Srbija je u poslednjih pet godina bila visoko na lestvici kada se govorilo o poželjnim destinacijama za ulaganje stranog kapitala. Prednjači 2019. godina koja ja oborila sva predviđanja vezana za rast BDP-a a koji je direktno vezan za strana ulaganja. I prvi kvartal 2020. najavljivao je još bolju godinu od prethodne, ali je pandemija koronavirusa umnogome izmenila privredni razvoj Srbije i DSI.

  Kriza izazvana pandemijom zaustavila je skoro sve „industrijske investicije” odnosno sva strana ulaganja u vidu izgradnje novih proizvodnih pogona na teritoriji Republike Srbije, ali je pozitivno to što je većina projekata samo odložena za sledeću godinu. Sa druge strane, svedoci smo činjenice da se širom Srbije uveliko grade rezidencijalni objekti, što je jako dobar pokazatelj da ulaganja u real estate nisu pretrpela gotovo nikakve posledice. To, donekle, ima uporište u činjenici da su ljudi, ako bismo posmatrali psihologiju čoveka, uvek težili da svoj novac u doba ekonomskih kriza ulažu u nekretnine, kao jedan od najsigurnijih vidova ulaganja kapitala.

  I kao što je pojava koronavirusa izmenila preko noći tok privrede, pronalazak vakcine će sigurno označiti prekretnicu u daljem razvoju privrede kako na nacionalnom tako i na globalnom nivou, a kako se najavljuje, prve vakcine bi mogle biti dostupne građanima na proleće 2021. godine, te naredno proleće možemo smatrati vesnikom ponovnog razvoja i novih direktnih stranih ulaganja u Srbiju.