Proizvodnja ruske vakcine počinje mesec dana posle III faze ispitivanja: „Neće svi građani moći istovremeno da je prime“

1
Foto: Profimedia

Proizvodnja vakcine protiv koronavirusa za javnu upotrebu može da počne mesec dana nakon treće faze istraživanja (postregistracije), izjavio je direktor ruskog državnog Centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „N. F. Gamaleja“ Aleksander Ginzburg, prenosi Tanjug.

U svakom slučaju, neće svi građani Rusije moći istovremeno da prime vakcine, saopštio je Ginzburg i dodao da će proizvodnja za javnu upotrebu početi paralelno s postegistracionom fazom istraživanja, ali da se može očekivati odlaganje od maksimalno mesec dana nakon što ta faza počne, prenosi TASS.

On je najavio da će u trećoj fazi istraživanja učestvovati desetine hiljada građana, kao i da će velike količine vakcina biti prosleđene za potrebe „civilne cirkulacije“ koje će biti dovoljne za nekoliko regiona u Rusiji.

Ginzburg je rekao da je teško predvideti koliko će doza vakcine moći da bude proizvedeno tokom idućih nekoliko nedelja, ali da će kapaciteti za proizvodnju, zahvaljujući sredstvima koje je vlada izdvojila, biti prošireni i do deset puta.

„U decembru ćemo moći da proizvodimo četiri do pet miliona doza mesečno, možda i više, čime ćemo obezbediti dovoljno vakcina za celu zemlju za devet do 12 meseci,“ najavio je Ginzburg.

Rusija je 11. avgusta prva u svetu registrovala vakcinu protiv korona virusa. Vakcinu, nazvanu Sputnjik V, razvio je Institut za istraživanje „Gamaleja“, a klinička ispitivanja su uspešno završena tokom juna i jula. Dan kasnije je najavljen početak III faze ispitivanja.

Ministarstvo zdravlja je 15. avgusta najavailo početak proizvodnje vakcine.

1 KOMENTAR

Comments are closed.