Proizvodnja 30 miliona doza oksfordske vakcine za Veliku Birtaniju već je u toku: “Kada stigne odobrenje, imaćemo zalihe spremne za upotrebu”

0
Foto: Profimedia

Farmaceutska kompanija AstraZeneca je već započela proizvodnju 30 miliona doza vakcine protiv koronavirusa – koja je razvijena u saradnji sa Univerzitetom Oksford – po porudžbini britanske vlade, prenosi Gardijan.

Vakcina još uvek nije odobrena za upotrebu i dalje je u fazi probnog testiranja na ljudima u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi. Međutim, krajem prošlog meseca, direktor “Oxford Vacccine Group” profesor Endrju Polard je rekao da je “jednostavno moguće” da postoji dovoljno podataka o kliničkim ispitivanjima potencijalne vakcine protiv koronavirusa Univerziteta u Oksfordu i da bi se ona tokom ove godine mogla naći pred regulatornim agencijama, koje su zadužene za izdavanje odobrenja o komercijalnoj upotrebi.

Vakcina se pravi od genetski modifikovanog virusa koji izaziva prehladu kod šimpanzi, a koji sadrži gentski kod proteinskih šiljaka pronađenih na novom koronavirusu. Cilj je da se, posredstvom vakcine, pokrene snažan imunološki odgovor.

Britanski ministar zdravlja Met Henkok rekao je da je proizdvodnja serije vakcina za Britaniju već počela, znatno pre nego što je izdato bilo kakvo odobrenje regulatornih tela.

“Već imamo ugovorenih 30 miliona doza sa AstraZenecom. Štaviše, oni već počinju sa proizvodnjom tih doza, pre odobrenja, da bi – kada zvanično budemo imali odobrenje regulatornih agencija, što se još nije dogodilo, ali idemo ka tome – imali spremne zalihe za upotrebu”, rekao je Henkok.

“Najbolje bi bilo da se to dogodi u toku ove godine. Ipak, mislim da je najverovatniji termin početak sledeće godine, prvih nekoliko meseci 2021. Kupili smo i vakcine drugih proizvođača širom sveta, takođe, pre zvaničnog odobrenja “, dodao je Henkok.