“Prohujalo sa vihorom “se vraća na HBO, ali uz objašnjenje

0
Foto: Profimedia

Nakon što je kultni film “Prohujalo s vihorom” uklonjen sa platforme HBO Max, sada je ponovno dostupan, ali uz dva edukativna video-snimka i upozorenjem da negira strahote robovlasništva.

Film “Prohujalo s vihorom”, koji je nedavno uklonjen sa striming platforme HBO Max u jeku protesta zbog rasne diskriminacije u SAD, zbog rasističkih i zastarelih prikaza američkog juga i romantizovanja robovlasništva, vraćen je na platformu. Međutim, uslov da se taj kultni klasik vrati bilo je postavljanje upozorenja, piše Večernji list.

Tako film sada prate dva video-snimka koja objašnjavaju njegov istorijski kontekst. U prvom, profesorka Džeklin Stjuart priča o tome zašto bi trebalo pogledati taj film u originalnoj verziji, bez cenzure, ali uz poznavanje konteksta i konstruktivnu raspravu.

Drugi edukativni video je zapravo jest snimak panel diskusije “Kompleksno nasleđe filma ‘Prohujalo s vihorom'” koja se održala na “TCM Classic Film” festivalu prošle godine.

Stjuartova u svom segmentu objašnjava da, iako je “Prohujalo s vihorom” jedan od najpopularnijih filmova svih vremena, zbog stereotipnog prikaza Afroamerikanaca kritikovan je još od samih početaka produkcije.

“Mada je producent Dejvid Selznik pokušao da ubedi crnački deo publike da će film uvažiti njihove zahteve, ‘Prohujalo s vihorom’ ipak prikazuje predratni američki Jug kao idilično, prekrasno mesto, bez spomena brutalnog robovlasničkog sistema na kojem je izgrađen” rekla je Stjuartova, prenosi Večernji list.