“Prohujalo sa vihorom” izbačen iz ponude HBO: “Bilo bi neodgovorno da se ne ogradimo od rasisitičkih opisa u filmu”

2
Foto: Profimedia

Američka striming platforma HBO Maks izbacila je privremeno iz svoje ponude filmski klasik “Prohujalo sa vihorom” zbog rasističkih opisa crnačkih likova.

Na ovaj potez HBO Maks se odlučio zbog nasilne smrti Afroamerikanca Džordža Flojda i protesta koji su usledili, prenosi Bi-Bi-Si.

U saopštenju HBO Maks se navodi se da bi bilo “neodgovorno” da film i dalje bude u ponudi i to bez “objašnjenja i ograđivanja” od “rasističkih opisa” i dodaje da je film iz 1939. produkt tog vremena i da oslikava etničke i rasne predrasude koje su i tada bile pogrešne, kao što su sada.

Radnja filma smeštena je u vreme američkog Građanskog rata, a često se nalazio na meti kritika zbog načina na koji oslikava ropstvo.

Scenarista filma “12 godina ropstva” Džon Ridli je, u članku za list Los Anđeles Tajms, napisao da film veliča stanje na američkom jugu pre početka rata i da je pun “bolnih stereotipa o ljudima druge boje kože”. On je pozvao HBO Maks da povuče flm iz ponude. 

Film je osvojio osam Oskara, uključujući i onaj za najbolji film, najbolju glavnu glumicu i najboljeg reditelja, ali i Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu koji je dobila Heti Makdanijel, prva crnkinja koja je osvojila tu nagradu.

“Prohujalo sa vihorom” je zabeležio rekordnu gledanost u bioskopima i tada je proglašen najgledanijim filmom svih vremena.

Iako ga smatraju jednim od najznačajnijih filmova u istoriji kinematografije, prate ga i kritike zbog prikaza ropstva i crnaca.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Ovo sve više počinje da liči na kulturnu revoluciju “west style”. Šta je sledeće – hoće li da sruše Belu kuću jer su je sagradili robovi? Hoće li svaku knjigu u kojoj se pominje robovlasništvo da spale na lomači? Ili recimo da popljuju Aristotela (i , što da ne, da sruše sve njegove kipove po univerzitetima) zato što je živeo u robovlasničko vreme, čak i opravdavao neke vrste robovlasništva? Potpuno je pogrešno suditi o istorijskim ličnostima, delima, filmovima, knjigama….. na osnovu današnjih vrednosti. Svi su oni produkt svoga vremena baš isto kao što smo i mi produkt ovog. Ova liberalna politička korektnost se ne razlikuje mnogo od nacizma i komunizma. U pitanju je jedna totalitarna filozofija koja ne trpi različitosti, uništava spomenike, zabranjuje filmove i ne trpi bilo kakvu kritiku. Pride se ponaša kao da svet počinje od nje – potpuno isto kao Maova komunistička partija u kini 60-tih.

    • Браво. Немам шта ни да додам ни да одузмем. Све што треба је већ речено у овом коментару.

Comments are closed.