“Prohujalo s vihorom” se vraća na HBO Maks, ali s novim uvodom: Profesor će objasniti istorijski kontekst i doba rasizma

0
Foto: Profimedia

Filmski klasik “Prohujalo s vihorom” privremeno je uklonjen sa HBO Max streaming servisa u SAD-u zbog rasizma, ali izgleda da će ponovno biti dostupan gledaocima, i to za manje od nedelju dana, javlja Washington Post.

Film će biti izmenjen tako što će dobiti uvod u kojem će ugledni afroamerički profesor objasniti istorijski kontekst klasika. Do ove ideje došlo je nakon što se protiv ukidanja filma pobunila ne samo konzervativna Amerika, već i ostali obožavaoci filma. Nova verzija filma biće snimljena i uređena u narednih nekoliko dana, kako bi mogao što pre da se vrati na male ekrane. Nije poznato koji to profesor će pojasniti kontekst klasika, ali zna se da je reč o stručnjaku koji će raspravljati o tačnosti filma, kao i njegovim problemima.

Inicijativu za uklanjanjem filma svojim člankom u Los Anđeles Tajmsu pokrenuo je Džon Ridli, scenarista filma “12 godina ropstva”, koji je zaključio da “Prohujalo s vihorom” podupire rasne stereotipe.

HBO Maks izbacio je privremeno “Prohujalo sa vihorom” uz objašnjenje da postoje rasistički opisi afroameričkih likova. To je usledilo posle protesta zbog nasilne smrti Afroamerikanca Džordža Flojda. U saopštenju HBO Maks je navedeno se da bi bilo “neodgovorno” da film i dalje bude u ponudi i to bez “objašnjenja i ograđivanja” od “rasističkih opisa”, dodajući da je film iz 1939. produkt tog vremena i da oslikava etničke i rasne predrasude koje su i tada bile pogrešne, kao što su sada.

Film je osvojio osam Oskara, uključujući i onaj za najbolji film, najbolju glavnu glumicu i najboljeg reditelja, ali i Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu koji je dobila Heti Makdanijel, prva crnkinja koja je osvojila tu nagradu.

“Prohujalo sa vihorom” je zabeležio rekordnu gledanost u bioskopima i tada je proglašen najgledanijim filmom svih vremena.