Proglašeno krizno stanje u Češkoj zbog koronavirusa

0
Beta - AP Photo/Ahn Young-joon

Češka vlada odlučila je da od 12. marta popodne na narednih 30 dana u zemlji uvede tzv. krizno stanje, samo stepen blaže od klasičnog vanrednog stanja, zabrani privatne i javne manifestacije na kojima bi se okupilo više od 30 ljudi, zatvori od petka galerije i biblioteke a takođe od večeri do jutra i restorane, na granice sa Austrijom i Nemačkom vrati klasične kontrole i zabrani ulazak u Češku strancima iz 13 zemalja najrizičnijih u pandemiji virusa COVID-19.

„Proglašenje kriznog stanja je ispravno. Imamo 96 pozitivnih nalaza, dalja 143 uzorka analizira 13 laboratorija. Stanje krize naređuje vlada od 14 časova 12. marta u trajanju od 30 dana zbog pojave i širenja virusa korona. Važi i zabrana ulaska u Češku za sve strance iz rizičnh oblasti. Radi se o 13 oblasti“, kazao je na konferenciji za novinare premijer Babiš.

Uz Kinu i Iran zabrana važi i za strance iz zemalja EU kao što su Italija, Španija, Holandija, Francuska, takođe i Velika Britanija a vlada zabranjuje i Česima da u te oblasti putuju, s tim da je ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček kazao da to ne važi za Čehe zaposlene u Nemačkoj i uopšte ljude iz pograničja koji u susedne države putuju na posao.

„Mere se ne odnose na zaposlenje. Niko neće da zabranjuje zaposlenima da rade. Uvereni smo da moramo da održimo privredu u radu“, rekao je premijer da zabrana boravka više od 30 ljudi na istom mestu ne važi za preduzeća.

„Svim češkim državljanim će biti omogućeno da se vrate. Ukoliko dolaze iz rizičnih oblasti ali moraće da podnesu preventivni karantin“, kazao je ministar unutrašnjih poslova Hamaček.

Ministarka finansija Alena Šilerova saopštila je danas da će produžiti malim preduzećima i fizičkim licima preduzetnicima rok da podnesu poreske prijave i plate porez za tri meseca, do 1. jula, kako se ne bi stvarale gužve u poreskim uredima i na poštama.

Premijer Babiš rekao je da je u Češkoj potvrđeno 96 slučajeva zaraze koronavirusom, 143 uzorka je na testiranju, a u karantinu je preko 1.200 ljudi.

Kod većine bolest protiče sa blagim simptomima, u težem stanju je jedan taksista smešten u Infektivnu kliniku Na Bulovce u Pragu a zadovoljavajući kod žene u Brnu koja se zarazila od unuke koja se vratila sa skijanja u Italiji.

Premijer Babiš apelovao je na Čehe da shvate da je situacija ozbiljna i da to nije nešto što izmišlja vlada, a ako bude potrebno da se uvedu dodatne mere, rekao je da će one biti preduzete.

(Beta)