Proglašeni pobednici regionalnog takmičenja Zelene ideje Balkana 2020

  0

  Balkanska zelena fondacija (Balkan Green Foundation) proglasila je pobednike 9. regionalnog takmičenja Zelene ideje Balkana za 2020. godinu. Od ukupno 21 učesnika iz 7 zemalja koji su tokom i 4. septembra na online događaju predstavili svoje zelene i inovativne preduzetničke ideje, juče je izabrano petoro najboljih po mišljenju nezavisnog stručnog žirija.

  U kategoriji „Koncept zelene ideje“ pobedu su odneli projekti „Zeleni školski dani“ iz Grčke i „Rinora Handmade“ iz Albanije, koji su nagrađeni sa po 5.000 dolara, dok su u kategoriji „Razvijena zelena ideja“ sa po 10.000 dolara nagradom ovenčani projekti „City&Me“ (Grad i ja) iz Srbije, „Čišćenje Mediterana“ iz Grčke, kao i „Pametni aditiv“ iz Severne Makedonije.

  Usled ograničenja kretanja uzrokovanog širenjem virusa COVID-19, ovogodišnje regionalno takmičenje je, umesto u Beogradu, održano na online platformi. Srbiju su predstavljala čak tri pobednika nacionalog Foruma za zelene ideje, koji je u organizaciji Trag fondacije takođe upriličen online, 18. juna 2020. godine. U pitanju su „Mirišljave zvezdice“ Centra Zvezda iz Beograda, „City&Me“ (Grad i ja) Just Start DOO iz Niša, kao i projekat „Ciklo-garaža“ Planinskog biciklističkog društva BiciKLO iz Loznice. Osim predstavnika iz Srbije, u regionalnom takmičenju su učestvovala i po tri predstavnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Kosova i Severne Makedonije.

  „Veoma smo ponosni na činjenicu da je i ove godine inicijativa iz Srbije prepoznata kao jedna od tri najbolje preduzetničke ideje na regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana, u kojem Trag fondacija uspešno učestvuje još od 2012. godine. Kroz Forum za zelene ideje i godišnju dodelu nagrada na nacionalnom nivou, Trag fondacija kontinuirano pruža podršku inovativnim idejama u oblasti solidarne ekonomije koje primenjuju tehnologije i znanja poslovnog sektora za zajedničko rešavanje društvenih problema u Srbiji, a među pobednicima nacionalnog takmičenja, nalazi se i njih ukupno 7 koji su nagrađeni i regionalnom nagradom.“, izjavila je Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka Trag fondacije.

  Ovogodišnji pobednički projekat iz Srbije podstiče „zelene” aktivnosti građana, koje potom nagrađuje kartama za pozorište, besplatnim parkingom, umanjenjenjem troškova za komunalne usluge grada i sličnim. Objedinjujući različite aktivnosti na jednom mestu i uključujući brojne lokalne aktere, cilj „City&Me“ (Grad i ja) platforme jeste
  da omogući jasnu komunikaciju između grada i građana, podstakne aktivizam i delovanje građana u oblasti reciklaže.

  „Drago mi je što konačno vidimo da kraj projekta znači uspešan početak njegove primene i da će „City&Me“ aplikacija biti dostupna za sve korisnike. Dosta smo naučili u celom procesu pripreme za nacionalno i regionalno takmičenje, a posebno nam je značajna podrška koju smo dobili od Trag fondacije, kao i to što smo uvideli da
  je naša ideja primenjiva na ceo Balkan.“, izjavio je Branko Krsmanović, idejni tvorac projekta „City&Me“ (Grad i ja) nakon proglašenja pobednika takmičenja.

  Zelene ideje Balkana (Balkan Green Ideas) je program koji Balkanska zelena fondacija sprovodi u saradnji sa nacionalnim fondacijama iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Kosova i Severne Makedonije, uz podršku Fonda braće Rokfeler. Ova inicijativa gotovo deceniju podržava razvoj uspešnih poslovnih ideja u regionu Zapadnog Balkana i Grčke, istovremeno istražujući ulogu filantropije u revitalizovanju lokalnih zajednica.

  Višeo o detaljima takmičenja, kao i o pobedničkom projektu iz Srbije, možete pročitati na linku: www.balkangreenideas.org