„Proglašavamo katastrofu…“: Premijer Hrvatske poziva na oprez zbog novih zemljotresa…

0
(BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC/DS)

„Vlada Hrvatske će proglasiti katastrofu na područjima pogođenim zemljotresom i u ovoj situaciji niko neće ostati sam“, poručio je na današnjoj sednici hrvatske vlade premijer Andrej Plenković. 

Sednica vlade počela je minutom ćutnje za osmoro mladih koji su tragično stradali u Posušju, u Bosni i Hercegovini, prenosi Jutarnji list.

Plenković je rekao da su u zemljotresu povređene 24 osobe, od kojih je njih 18 na bolničkom lečenju. Povređena su četiri vatrogasca, a jedan volonter je preminuo.

„Tlo se i dalje trese, to smo videli i jutros. To ne znači da moramo i dalje biti u strahu, ali moramo biti na oprezu“, rekao je Plenković, kako prenosi HRT.

„Želim zahvaliti vojsci, Crvenom krstu, vatrogascima, volonterima, svim ljudima dobre volje koji su pokazali veliko srce, zajedništvo da se pomogne svima kojima je ovaj potres iz korena promenio život. To je bilo jedinstvo na koje svi možemo biti ponosni. Na terenu su i statičari, brojne građevinske firme su dale doprinos. Želim zahvaliti i brojnim državama koje su u kratkom roku dale podršku i dostavile ključne potrepštine. Od srca im u ime Vlade zahvaljujem“, dodao je.

Plenković je naglasio da je razgovarao s gradonačelnikom Petrinje Darinkom Dumbovićem: „On zna da smo uz građane Petrinje, biće još podrške“.

Stanje katastrofe je proglašeno na područjima Sisačko-moslavačke županije, delovima Zagrebačke i Karlovačke, a odlučeno je i da se oformi štab za sanaciju.

„Pokazaćemo da imamo snage nositi se s posledicama ove krize i otvoriti perspektivu za normalizaciju života i obnovu“, rekao je Plenković.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga „ISTORIJA 21. VEKA“ za samo 7.999 dinara!