Profesor Kočović: „Drugi talas pandemije se uskoro završava, ali nam onda sledi novi period širenja infekcije“

0
Foto: Profimedia

Srpski inženjer i profesor Petar Kočović je rekao da će se drugi talas, koji je prema proračunima njegovog tima započeo 27. maja završiti oko 11. septembra, ali da je problem što će potom uslediti i novi, treći talas, prenosi Blic.

Ovaj srpski inženjer i njegov tim koriste najsavremenije matematičke modele za prognoze kretanje pandemije korone, ne samo u Srbiji, nego i u celom svetu.

Ovi proračuni govore da bi treći talas u Srbiji krenuo već 12. septembra i trajao do 17. decembra, punih 97 dana.

Ako se obistine ovi proračuni, on bi potencijalno novi treći talas bio kraći od drugog talasa (118 dana), a duži od prvog (82 dana), piše Blic.

Profesor Kočović je predvideo i broj inficiranih koji se očekuje u ovom trećem talasu. On bi, prema ovim brojkama, trebalo da bude slabiji od sadašnjeg drugog, a jači od prvog koji nas je „zakačio“ u martu, aprilu i maju.

U prvom talasu imali smo, prema ovim podacima, 11.127 zaraženih, procena je da će ih u drugom biti nešto manje od 20.000 (19.823), a u trećem 15.426.

„Moj petočlani tim sastavljen od matematičara i programera prati na dnevnom nivou stanje u svih 216 država. Koristimo Gausovu krivu (matematički model koji se bazira na radu čuvenog nemačkog matematičara i fizičara Johana Karla Fridriha Gausa) koja se pomera na dnevnom nivou. Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim talasima“, objasnio je ranije za “Blic” Kočović.