Đurđević: Vikend će biti lep i bez kiše. Naučite da pratite radarske slike, tako ćete znati da li će vas pogoditi nevreme…

1
Foto: Profimedia

Profesor Vladimir Đurđević sa Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta kaže za RTS da je jun mesec kada i treba očekivati ovakvo vreme kakvom svedočimo prethodnih dana. Grmljavina, kiša, pljuskovi…

“To je mesec u kojem kod nas u proseku ima najviše padavina i većina tih padavina dolazi iz ovakvih oblaka koji prouzrokuju veliku količinu padavina za kratko vreme, grad i grmljavinu”, rekao je Đurđević.

Na pitanje kakvo nas leto očekuje, Đurđević kaže da je atmosfera u takvom stanju da je vrlo nepredvidiva.

“Ono što je sada relativno izvesno je da će vikend biti lep i bez kiše”, dodao je Đurđević.

Kada je reč o dugoročnoj prognozi, kaže da ovo leto kožda neće biti natoplije do sada, ali prema prognozama trebalo bi da bude toplije i iznad proseka.

Ukazao je da je situacija malo promenjana zbog klimatskih promena u smislu da malo češće imamo te situacije.

“Otprilike broj dana sa takvim situacijama je duplo veći nego što je bio pre. U prošlosti u Srbiji su bila tri, četiri takva dana u toku godine, a danas ih ima sedam, osam”, dodao je Đurđević.

Na pitanje koliko građani obraćaju pažnju na meteorološka upozorenja, Đurđević kaže sve više, jer stvari postaju češće i nepredvidljivije.

“Ja sam neke moje prijatelje već počeo da učim kako da gledaju radarske slike. U ovim situacijama i ovakvim danima najvažnije je da se prati radarski snimak, zato to mi u principu znamo koji će deo zemlje da bude pogođen nepogodom, ali ne možemo da pogodimo tačnu lokaciju”, rekao je Đurđević.

Na primer, navodi, u Beogradu je velika razlika u tome da li će oblak da pređe preko Novog Beograda ili će da pređe Palilulu.

“Jedina situacija je da kada krene takvo nevreme vi na radaru pratite kako se kreće taj oblak i da na osnovu toga znate da li ste na lokaciji gde se može očekivati npr. grad”, navodi Đurđević.

1 KOMENTAR

  1. Jao, kada slušam i čitam meteorologe, glava me zaboli. Kaže: ” vikend će biti lep i bez kiše”. Pa nama koji živimo od poljoprivrede je lepo kad pada kiša; biće veći prinosi, nećemo morati da navodnjavamo i tako dalje. Ispadne da je vikend lep ako ne pada kiša.

Comments are closed.