Prodaja robe iz zemalja CIE sutra uživo na internetu

0
Foto: CRI

Prolećni festival, odnosno najvažniji praznik u Kini stiže uskoro. Sutra će u Pekingu biti održana prodaja robe iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, u kojoj će učestvovati više od 980 miliona kineskih korisnika interneta, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

Kinezi će sutra, sa svog telefona ili računara, moći da kupe robu iz Poljske, Bugarske, Grčke, Mađarske, Litvanije i drugih.

Najpoznatiji kineski ‘influenser’ Veija, voditelji iz Kineske medijske grupe Čen Veihung i Li Sisjuen će sutra u osam sati uveče po pekinškom vremenu ponuditi pratiocima robu iz zemalja CIE.

U 2020. godini, vrednost trgovine između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope je premašila sto milijardi američkih dolara, što je 8,4 odsto više u odnosu na prošlu godinu. A nova vrsta načina prodaje robe, kao što je prodaja robe na internetu, je dala veliki doprinos tome.

Saradnja u investicijama između Kine i zemalja CIE-a se dalje produbljuje, odnosno do kraja 2020. godine, Kina je ostvarila direktne investicije u 17 zemalja CIE-a u vrednosti od 1,72 milijarde američkih dolara.

U intervjuu Kineskoj medijskoj grupi, ekonomski savetnik srpske ambasade u Kini, Marjan Božović je naveo da je zahvaljujući saradničkom mehanizmu Kine i zemalja CIE, Srbija unapredila i ostvarila mnoge infrastrukturne projekte, što je od velikog zavičaja za Srbiju.