Probni popis stanovništva počinje sutra: Na koja pitanja ne morate da odgovorite

Građani bi trebalo da odgovore na sva pitanja, osim na ona koja se odnose na veroispovest i nacionalnost, ali i na stepen invaliditeta

0
Foto: Profimedia

Probni popis stanovništva, stanova i domaćinstava počinje sutra i trajaće do 30. aprila. Ova svojevrsna proba biće obavljena u 51 gradu i opštini, a obuhvatiće oko 20.000 domaćinstava, odnosno 50.000 građana.

U pitanju je tekst za opšti popis stanovništva planiran za april 2021. godine, objasnila je Snežana Lakčević, pomoćnica direktora za Sektor društvenih statistika Tanjugu.

Ona je potvrdila da će probni popis biti sprovođen i u 14 beogradskih opština.

Razlika u odnosu na poslednji popis iz 2011. godine biće u elektronskom obrascu, a moguće je i uraditi samopopis, preko interneta, i to je omogućenog građanima Beograda, Novog Sada i Niša, tokom prvih sedam dana aprila. Građani su dobili pisma sa osnovnim informacijama o probnom popisu, veb adresom preko koje se samopopisuju, verifikacionim kodom i naznakom da to mogu da učine do 7. aprila.

Snežana Lakčević je ukazala da će, ako građani to ne učine iz bilo kog razloga, na njihova vrata doći popisivači. Građani bi trebalo da odgovore na sva pitanja, osim na ona koja se odnose na veroispovest i nacionalnost, ali i na stepen invaliditeta.

Pred građanima će biti i pitanja poput onih ko živi u domaćinstvu, kada je napravljena zgrada, od kog materijala, da li ima lift, na kom spratu je stan, da li ima vodovod, kanalizaciju…

“Migratorni blok podrazumeva pitanja – da li ste se selili, da li oduvek živite tu, da li ste živeli u inostranstvu, koliko dugo, zašto ste se vratili, da li imate državljanstvo Srbije, neke druge zemlje…”, kazala je Lakčevićeva.

Prema njenim rečima, među pitanjima su i ona o bračnom statusu, broju dece, školskoj spremi, korišćenju kompjutera …

“Set ekonomskih obeležja podrazumeva pitanja – da li radite, da li ste bili sprečeni da radite, iz kog razloga, da li ste nezaposleni, penzioner, gde vam je firma”, rekla je Snežana Lakčević.

Navela je i da je set pitanja koja se odnose na osobe sa invaliditetom uveden jer ne postoji jedinstven registar osoba sa invaliditetom, i kako bi se stvorio osnov za realizaciju i praćenje strateških ciljeva za poboljšanje njihovog položaja.

Projektovana cena probnog popisa je 280.000 evra, a sredstva su obezbeđena iz IPA fondova EU.

Sprovodiće ga 85 popisivača koji će, kako bi se sprečile eventualne zloupotrebe, imati obeležja Republičkog zavoda za statistiku – vidno istaknuto odbrenje za rad, fotografiju i broj lične karte.

Uz sve mere predostrožnosti, građani će svakog dana od 8.00 do 20.00 moći da provere ime i prezime popisivača, pozivajući info centar na telefon 011 2403 266.