Prljava tajna ultrasa: Fudbal je nevažan – Najveća priča o navijačima od Srbije do Indonezije i njihove veze sa politikom i kriminalom, samo u novom Nedeljniku

0
Navijači iz Maroka. Fotografija iz privatne arhive Džejmsa Montagjua

Knjiga “1312: Among the Ultras” engleskog novinara i publiciste Džejmsa Montagjua priča je o “tvrdom jezgru” širom sveta, njihovom usponu i jačanju, vezama sa politikom i organizovanim kriminalom, o revolucijama, prevratima i tučama u Beogradu, Kijevu, Rimu, Buenos Ajresu, Riju, vrtoglavo putovanje na tribine na kojima vladaju neka druga pravila. O svemu tome donedavni stanovnik Beograda govorio je za Nedeljnik.

Naslov knjige akronim je za “ACAB” ili “All cops are bastards”. “Svi policajci su kopilad”, recimo. Čini se da je to jedna jedina stvar koja ujedinjuje različite grupe širom sveta.

“Prilično je teško definisati šta je ultra, iako su oni globalno i estetski prilično homogeni. Zato je ‘1312’ bio polazna tačka: to označava zajedničku netrpeljivost prema vlasti i kontroli. Policija je u prvim redovima te bitke, zbog čega ih univerzalno preziru ultrasi širom planete. No postoje i dublje veze između ultrasa. Želja za pripadnošću, da budeš deo plemena. To je jedna banda, jedno bratstvo, okupljeno oko fudbalskog tima, sa svojim kodeksom časti. A tu je i osećaj anonimnosti u tom bratstvu, što je jedan od prvih preduslova za ultrase. Živimo u svetu u kojem je anonimnost skoro nemoguća. Ali oni joj teže i, što me je iznenadilo, uspevaju da je postignu. Ukratko: protiv sam kontrole, štitim svog brata, živim u senkama”, priča Džejms, između ostalog.

U Nedeljniku je ekskluzivno objavljeno i poglavlje iz knjige “1312: Among the Ultras” – svedočenje Ismaila Morine, koji je upravljao dronom iznad stadiona Partizana tokom utakmice Srbija-Albanija.

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku