“Privremeno odobrenje” i prve vakcine u Srbiji i Hrvatskoj već u decembru: Britanski mediji pišu o napretku oksfordske vakcine

  0
  Foto: Profimedia

  Koronavirus ponovo je počeo da se nezadrživo širi u Evropi, a britanski mediji objavili su novu važnu vest – oksfordska vakcina bi mogla da bude dostupna već u decembru, prenosi Jutarnji list.

  Oni pišu da bi kompanija AstraZeneca mogla da dobije “privremeno odobrenje” kako bi počela sa distribucijom vakcine.

  To privremeno odobrenje zavisi od uspešnosti treće faze, u kojoj se ispitivanje oksfordske vakcine nalazi neko vreme, uprkos nedavnom privremenom zaustavljanju ispitivanja.

  Ako se ove najave britanskih medija pokažu tačnim, zemlje Evropske unije – a pored njih i Srbija – dobiće određenu količinu doza već do kraja godine. Srbija je potpisala obavezujući sporazum o pridruživanju COVAX Facility inicijativi koja se zalaže za lakši pristup vakcini za koronavirus i tako postala jedna od 156 članica Inicijative.

  U pitanju je inicijativa kojom upravlja Globalna alijansa za vakcine i imunizaciju u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

  Kina, koja ima četiri kandidata za vakcinu protiv koronavirusa u poslednjoj fazi kliničkih ispitivanja, objavila je da se pridružuje Kovaksu.

  Način preraspodele doza je već određen, a poznato je da bi u Hrvatsku trebalo da stigne oko milion i po doza.

  Evropska unija je dogovorila kupovinu 300 miliona doza po ceni od 2,5 evra, a dogovorena je kupovina vakcina i sa kompanijama Sanofi-GSK (300 miliona doza) i Džonson i Džonson (200 miliona + 200 miliona doza).