Privredni rast u 2019: Šta nam je doneo “o-ruk” model – Čitajte u Nedeljniku

Optimizam s tankim pokrićem

0
Foto: Profimedia

Industrijska proizvodnja u februaru u odnosu na prosek 2018. godine manja je 7,4 odsto, a u periodu januar–februar, u poređenju sa istim periodom prošle godine, manja je 1,4 odsto.

Kada se u računicu uključe mala preduzeća (do 50 zaposlenih), ukupna industrijska proizvodnja u februaru 2019. godine, u odnosu na prosek 2018. godine, manja je 7,4 odsto, a kod prerađivačke industrije manja je 10,8 odsto.

U prva dva meseca ove godine, u poređenju sa istim lanjskim periodom, proizvodnja električne energije manja je 5,7 odsto, a rudarstvo beleži pad od 6,5 odsto.Ove sumorne i nimalo ohrabrujuće brojke zvanični su podaci Republičkog zavoda za statistiku.  

Ako se po jutru…

To je prva asocijacija i pitanje je kako li će tek izgledati privredni rast narednih meseci i da li će Srbija u ovoj godini moći da ostvari planirani rast BDP-a od 3,5 odsto ako je privreda ovako startovala godinu.Posle objave ovih podataka, svima je počelo da „zebe oko srca“ i mnogi su već počeli da se opraštaju od obećanog boljeg standarda u ovoj godini. 

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 4. APRILA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA.NET