Privredna aktivnost u SAD proletos opala za više od 30 odsto: Tramp najavljuje oporavak, ekonomisti mogućnost “nove recesije”

0
Beta - AP Photo/Andrew Harnik

(Beta) – Privredna aktivnost u SAD je proletos opala rekordnom brzinom, ali izgleda da će rekord, ovog puta u porastu, oboriti u upravo završenom kvartalu jul-septembar.

Odeljenje za trgovinu izvestilo je u sredu da je bruto-domaći proizvod – ukupna vrednost proizvodnje robe i usluga – opao po stopi od 31,4 odsto u kvartalu od aprila do juna.

Novi izveštaj, vladin poslednji pogled na drugi kvartal, pokazao je pad koji je bio više nego tri puta veći od prethodno najvećeg, od 10 odsto, u prvom kvartalu 1958. godine.

Ekonomisti veruju da će aktivnost rasti godišnjom stopom od 30 odsto u tekućem tromesečju, pošto su se preduzeća ponovo otvorila i milioni ljudi se vratili na posao.

To bi srušilo stari rekord u kvartalnom povećanju BDP-a – skok od 16,7 odsto u prvom kvartalu 1950. godine.

Vlada će svoj izveštaj o BDP-u od jula do septembra objaviti tek 29. oktobra, samo pet dana pre predsedničkih izbora.

Dok predsednik Donald Tramp računa na ekonomski oporavak kako bi ubedio glasače da mu daju drugi mandat, ekonomisti su rekli da to ne predviđaju, već da će rast u poslednja tri meseca ove godine značajno usporiti stopu od oko 4,0 odsto.

Oni ukazuju da bi se američka privreda mogla vratiti u recesiju ako Kongres ne uspe da donese još jednu podsticajnu meru ili ako dođe do ponovnog oživljavanja COVID-19, o čemu već ima naznaka u držaavi Njujork i još nekim državama.

Podsetimo, ove godine američka ekonomija je opadala po stopi od 5,0 odsto u prvom tromesečju, što je značilo kraj gotovo 11 godina duge ekonomske ekspanzije, najduže u istoriji SAD. Potom je pad u drugom kvartalu bio 31,4 odsto.