“Pritisak je ogroman. Imaćemo više od 8.000 hospitalizvanih, a bilo bi još gore da nema vakcinacije…”

0
Printscreen/YouTube/ Belle amie

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković upozorava na to da je epidemiološka situacija “brutalno teška” i dramatična.

“Procenat zaraženih u odnosu na broj testirnih je proteklih dana bio 30 posto, što je katastrofa”, napominje Janković, a prenosi portal Nova.rs.

On ističe da bismo bez vakcinacije imali daleko više zaraženih.

“Da su svi koji su imali simptome otišli da se testiraju, imali bismo više od 6.000 zaraženih, što je otprilike realnost i to čini situaciju dramatičnom”, objašnjava Janković i dodaje da svakako ima i onih koji su zaraženi, ali imaju sasvim blage simtome ili ih nemaju uopšte”, prenosi Nova.rs.

Janković je ujedno i koordinator kovid bolnica za jug Srbije i primećuje da je porastao broj hospitalizovanih i taj trend je jasan već mesec i po dana. Zabrinjavajuća je i klinička slika pacijenata.

“Sada imamo više od 7.200 pacijenata u bolnicama koji, gotovo bez izuzetaka, imaju upalu pluća. Imamo i pacijente koji su kod kuće sa blažim upalama pluća. Mnogo je dramatičnije i od perioda početkom decembra kada smo nominalno imali za oko 2.000 veći broj pacijenata”, smatra doktor Janković.

“Pritisak je veliki i ja ne znam koliki će biti pik, ali s obzirom na konstantnu tendenciju povećanja broja zaraženih, broj hospitalizovanih će ići verovatno na iznad 8.000. Mere, ponašanje i sve što radimo ne ukazuju na to da će se broj smanjivati”, konstatuje Janković.

Koliko god da je teško i dramatično bilo bi još teže da nije vakcinacije.

“Da nemamo 15 posto revakcinisanih ljudi i određeni procenat građana koji su primili prvu dozu, sigurno bismo imali 10.000 zaraženih dnevno”, smatra Janković. On ističe da je vakcinacija jedini način da se spreči ovako intenzivna cirkulacija virusa.

“Vakcincikom se spećavaju teške forme bolesti, rasterećuju se bolnički kapaciteti, jer u bolnicama uglavnom završavaju nevakcinisani, smanjuje se broj preminulih. Najmanje je verovatno da će vam virus preneti neko ko se revakcinisao, čak iako je u tom trenutku pozitivan. U ukupnom broju zaraženih je sigurno 80 posto nevakcinisnih”, poručuje doktor Janković.