Primirje u Libiji: To je odgovor na poziv turskog i ruskog predsednika

0
Foto: Profimedia

Libijske istočne snage odane zapovedniku Halifi Haftaru objavile su u subotu primirje u zapadnom području, koje uključuje glavni grad Tripoli, počevši u 0:01 sati u nedjelju, a međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) pristala je na primirje.

Od proglašenja primirja na zapadu zemlje nisu zabeležene povrede prekida vatre, prema izvorima u Haftarovim snagama.

Od aprila snage Libijske nacionalne vojske (LNA) odane Haftaru nastojale su da zauzmu Tripoli, gde su se borile sa snagama povezanim s GNA.

U izjavi objavljenoj onlajn u nedelju ujutro, GNA sa sedištem u Tripoliju, kaže: “Kao odgovor na poziv turskog i ruskog predsednika na primirje, čelnik predsedničkog veća vlade nacionalnog jedinstva objavio je primirje s početkom u ponoć 12. januara”.

LNA je u četvrtak odbila poziv Turske i Rusije na prekid vatre u sukobu koji izaziva sve veću stranu upletenost i zabrinutost. Međutim, portparol LNA Ahmed Mismari rekao je u video izjavi u subotu uveče da je LNA prihvatio primirje na zapadu “koje omogućuje da i druga strana poštuje prekid vatre”.

Upozorio je da će se na “svako kršenje silovito odgovoriti”.

UN misija podrške u Libiji (UNSMIL) pozdravila je primirje i pozvala zaraćene strane “da se strogo pridržavaju prekida vatre i da stvore prostor za mirovne napore kako bi se svi sporovi rešili kroz libijsko-libijski dijalog”.

Turska podržava GNA sa sedištem u Tripoliju pod vodstvom Fajeza al Seradža, a ruski vojni plaćenici su uz istočne snage.

Viši zvaničnik GNA rekao je u četvrtak da pozdravlja svaki verodostojni predlog za prekid vatre, ali da ima dužnost da zaštiti Libijce od Haftarove ofanzive.

Ranije u subotu, nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će se libijski mirovni pregovori održati u Berlinu i dodala da libijske zaraćene strane moraju imati veliku ulogu u pronalaženju rešenja.