Prikupljeno stotine miliona dolara za obnovu Notr Dama

1
Foto: Tanjug-AP

Francuski milioneri i kompanije sakupili su preko 450 miliona dolari pomoći za obnovu pariske katedrale Notr Dam pošto je sinoć izgorela u požaru, preneo je CNN.

Najveća donacija stigla je danas od LVMH grupe, osnivača Luj Vitona, Kristijan Diora i Živanšija. Kompanija i porodica izvršnog direktora Bernarda Arnoa obećali su donaciju od 200 miliona evra.

Kompanija je saopštila da će donacija pokazati “solidarnost sa nacionalnom tragedijom” i biti iskorišćena za obnovu katedrale koja je simbol francuskog nasleđa i jedinstva.

LVMH će osnovati sopstvene kreativne i finansijske timove koji će biti dostupni za pomoć u obnovi i pronalaženju donatora.

Porodica Pino, koja kontrološe francuski luksuzni konglomerar “Kering” obećala je dodatnu pomoć od 100 miliona evra. “Kering” brendovi uključuju Guči i Iv Sen Loran.

“Ova tragedija je pogodila sve Francuze, i više od toga, svi oni koji drže do duhovnih vrednosti”, navodi u saopštenju Fransoa-Anri Pino.

“Suočeni sa ovom tragedijom, svi želimo da povratimo život dragulju našeg nasleđa što je pre moguće”, dodao je Pino, koji je sin milionera i biznismena Fransoa Pinoa.

Total, kompanija za naftu i gas, obećala je 100 miliona evra za rekonstrukciju Notra Dama. Kompanije za tehniku i konsalting “Capgemini” obećala je milion evra.

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da obnoviti katedralu, rekavši sinoć da će Francuska pokrenuti međunarodnu kampanju za prikupljanje sredstava kako bi pomogla u naporima za obnovu Notr Dama.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ponudio pomoć “najboljih ruskih stručnjaka” za obnovu katedrale.

Putin je uputio pismo podrške francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i celom francuskom narodu.

“Notr Dam je istorijski simbol Francuske, neprocenjivo bogatstvo evropske i svetske kulture i jedno od najvažnijih mesta hrišćanske vere”, navodi se u Putinovom pismu.

Kako je saopštio Kremlj, Putin je naveo da “Rusi osećaju bol u srcu zbog tragedije koja se sinoć desila”.

Da požar u Notr Damu predstavlja veliku štetu koja je naneta Parizu i udarac za celu Evropu koja će doprineti njenoj obnovi, rekli su lideri EU na sednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

“Evropa je ranjena. Francuska je ranjena. Pariz je ranjen”, rekao je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker obraćajući se poslanicima u EP-u i obećao da će EU pokazati solidarnost.

Junker je naglasio da su svi u EU ožalošćeni i dodao da je juče bio “užasan dan” za sve one koji vole Francusku i Pariz, preneo je Rojters.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk uporedio je tragediju koja je zadesila francusku prestonicu sa onom u Gdanjsku, njegovom rodnom gradu, koji je sravnjen sa zemljom tokom Drugog svetskog rata, ali je obnovljen.

“Vi ćete takođe obnoviti svoju katedralu”, rekao je Tusk i uputio reči utehe i solidarnosti sa celokupnim francuskim narodom u vreme tragedije koja ih je zadesila.

“Ovde je reč o nečemu većem od materijalne pomoći. Požar u Notr Damu nas je osvestio da nas nešto važnije i dublje vezuje od ugovora”, kazao je evroposlanicima Tusk.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani pozvao je evroposlanike, na sastanku u Strazburu, da svoju dnevnicu izdvoje za obnovu katedrale.

1 KOMENTAR

  1. Samo mi je zao sto se nije pisalo I zalilo kada su cak cetiri pravoslavne crkve izgorele I to u istom danu 2016 god. Srpka pravoslavna katedrala u New Yorku, jedna u Rusiji I dve u Australiji.

Comments are closed.