“Priče o prirodnom slabljenju virusa nisu tačne. On se biološki ne razlikuje od onog koji je cirkulisao u martu i aprilu”: Prof. dr Maja Stanojević za novi Nedeljnik

1
Fotografija: Igor Pavićević

Jedna od najpozvanijih da govori o virusu SARS-CoV-2, profesorka dr Maja Stanojević, virološkinja, konsultant SZO, profesor mikrobiologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, Institut za mikrobiologiju i imunologiju, za Nedeljnik objašnjava nekoliko osnovnih stvari: šta znamo o virusu i imamo li rešenje za njega.

“Priče o prirodnom smanjenju virulencije ili atenuaciji ovog virusa, popularno rečeno njegovom slabljenju, nisu naučno utemeljene i nisu tačne. Virus koji je sada u cirkulaciji se biološki ne razlikuje od onog koji je cirkulisao u martu i aprilu”, navodi profesorka Stanojević.

Ona kaže da nije isključeno da za neko vreme, kada ovaj novi humani virus “obiđe svet” i izvestan deo humane populacije stekne kolektivni imunitet, infekcija COVID-19 zaista počne da se javlja sezonski, ali to zasada nije moguće tvrditi sa izvesnošću.

“Zasada možemo da očekujemo da virus cirkuliše dosta ujednačeno tokom godine, sa periodičnim većim ili manjim talasima; s vremenom će se dostići nivo kolektivnog imuniteta koji će možda uticati na izraženiju sezonsku pojavu bolesti”, rekla je prof. dr Stanojević za novi Nedeljnik.

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 16. JULA. SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU NA POKLON KNJIGU O NAJOKONTROVERZNIJEM SRPSKOM POLICAJCU DRAGOM JOVANOVIĆU

DIGITALNO IZDANJE JE DOSTUPNO NA NSTORE.RS

1 KOMENTAR

  1. Ma kakva nauka bre, šta će nama naučna potvrda teorija. Nama su dovoljna nagadjanja. Lepo odemo kod piramida u Bosni i sta nam tamo sine to objavimo.

Comments are closed.