“Priča vladike Grigorija o crnogorskom modelu? Nije li to radio i Đinđić, pa i Vučić…”: Priča o povratku stručnjaka – Čitajte u Nedeljniku

2
Foto: Printscreen Youtube

Kada je vladika Grigorije, episkop diseldorfski i sve Nemačke, one Nemačke u koju se decenijama masovno iseljavaju Srbi, nedavno izneo da ima plan za Srbiju po ugledu na Crnu Goru, mnogi su to čitali kroz nedavno preminulog mitropolita Amfilohija. A onda je rekao da postoji “divan primer među nekim mladim ministrima koji su se vratili u Crnu Goru”. Potreba za vraćanjem stručnjaka se na ovim prostorima nameće decenijama unazad, pogotovo kad dolaze neki novi politički počeci.

(…)

Nije li nešto slično radio i Zoran Đinđić posle Petog oktobra sa prvom reformskom vladom – možda nimalo reformisana Srbija još nije bila spremna za tako nešto? – kada je u vladu doveo ljude kao što su Božidar Đelić, Kori Udovički, Goran Pitić, Goran Novaković, Aleksandar Vlahović… Svi su se oni usavršavali na Zapadu i radili u velikim globalnim kompanijama. Možda Srbija nije bila spremna za zapadno znanje, pa je od Đinđićevih stručnjaka iz inostranstva ostao vic o tetkinom kauču Bože Đelića.

A nije li isto to radio Aleksandar Vučić, na svom novom početku u prvoj fazi vladavine, koji ne samo što je doveo mladog Lazara Krstića, svoju verziju Bože Đelića, nego je i angažovao savetnike poput Stros Kana, što je takođe jedan vid uvoženja znanja.

Nisu sva iskustva, i to sada znamo, sa povratkom stručnjaka uvek uspešne priče – ali ono što se nameće kao “crnogorski model” po kom bi on mogao da nude drugačiji od ranijih primera iskazano je u Krivokapićevoj rečenici da su to “ljudi koji neće navijati ni za jednu partiju niti za jednu političku strukturu”.

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 14. JANUARA. SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU KNJIGU IZ EDICIJE “FATALNE SRPKINJE” i NJUJORK TAJMS NA SRPSKOM.

2 KOMENTARA

 1. Stros-Kan je otišao čim je video da Vučić samo folira da želi da privatizuje firme.
  Odlazak Radulovića iz vlade je bio signal da je Vučić prevarant, koji samo želi publicitet na zapadu.
  Za njega je privatizacija oduvek samo bila šema za izvlačenja para bratije.

 2. Sačuvaj Bože ako neko u ovom nizu prevaranata “Božidar Đelić, Kori Udovički, Goran Pitić, Goran Novaković, Aleksandar Vlahović” vidi išta pozitivno…
  Nisu oni došli kao stručnjaci, već da obrste.
  I nije Srbija bila nespremna za “zapadno znanje”, već za zapadnu pokvarenost koju su joj ovi jahači apokalipse ponudili kao jedini model života. Plus lična “prodaj stan pa plati struju” bahatost.
  Pfuj!

Comments are closed.