Priča koju krije jedna od najpopularnijih poslastica današnjice

0

Čizkejk je na našim prostorima pre nekoliko godina bilo moguće probati samo u odabranim restoranima. Danas je jedna od najomiljenijih i najrasprostranjenijih poslastica ne samo kod nas, već i širom sveta.

Ovaj kolač zapravo ima dugu istoriju, dužu nego što mislite. U ukusu prvog čizkejka, kolačića pravljenih od brašna, žita, meda i sira, uživali su takmičari prvih Olimpijskih igara u staroj Grčkoj 776. godine pre nove ere.

U korigovanoj verziji čizkejka (jaja umesto žita) uživali su kasnije i Rimljani, ali u posebnim prilikama. Recept se zatim proširio i na ostatak Evrope. Moderan čizkejk nastaje na tlu Amerike sa pojavom originalnog krem sira 1872. godine.

Recept se vremenom menjao i u svakoj zemlji se praktikuje poseban način pripreme, ali ono što je bez obzira na vreme i područje ostalo nepromenjeno jeste sir kao sastojak.

Tako se u Nemačkoj, Poljskoj i Skandinaviji koristi kvark sir (sličan sremskom siru), u Francuskoj neufhatel (mekan i grudvičast), u Italiji maskarpone (nemasni sir nalik pavlaci), u Mađarskoj turoš (blagi sir od surutke), u Grčkoj micitra (sveži ovčji ili kozji sir), u Japanu tofu sir (biljni sir od soje).

Odnedavno i Srbija može da se pohvali domaćim proizvodom, pravljenim baš za ove potrebe – A la Kremom. Reč je o sirnom namazu, sačinjenom od pažljivo biranog i kontrolisanog mleka sa domaćih farmi.

Ovaj namaz Mlekare Šabac kremaste je strukture i prijatnog ukusa, a osim što je idealan za pravljenje čizkejka, savršen je i za rolate, jelo i filove. Trajnost ovog proizvoda postiže se posebnim tehnološkim postupkom bez konzervansa i aditiva.

Među najpopularnijim čizkejkovima svakako je njujorški, koji je specifičan po tome što se voćni sloj ne stavlja direktno na kolač, već se preliva sirupom od voća i peče se u rerni. Posebnu pažnju privukao je i recept za japanski čizkejk koji se pravi od samo tri sastojaka – jaja, čokolade i sirnog namaza.

Ako ste ipak od onih koji su zaljubljeni u čizkejk kakav ga mi poznajemo, predlažemo vam sledeći recept koji će od vas napraviti pravog majstora za ovu poslasticu.

Cheesecake je kolač koji svi rado jedemo i koga ne treba posebno predstavljati. Postoji dosta različitih verzija ovog recepta, a ova naša je malo kreativnija i sa drugačijim testom, filom sa A La Kremom i Mileramom i načinom serviranja. Može se praviti sa različitim voćem, ali su nama ovih dana, valjda zbog proleća koje je svugde oko nas, nekako jagode favorit.Recept pogledajte u videu, na www.mytastypot.com, ili na MyTastyPot YouTube kanalu.

Posted by Mlekara Šabac on Петак, 19. април 2019.