Preživeti i pobediti Ameriku: Kako je NATO bombardovanje Srbije stvorilo najvažniji savez 2020. godine – Velika analiza u dvobroju Nedeljnika

0
Profimedia

Zbignjev Bžežinski, nekadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džimija Kartera, još 1997. godine upozorio je da je za SAD i njihovu hegemonsku ulogu na planeti najopasniji savez Kine i Rusije. Taj stav je Bžežinski ponovio i pred smrt pre tri godine: „Velika koalicija Kine i Rusije ujedinjenih na animozitetu prema SAD a ne na ideologiji, sa Pekingom u ulozi vođe i Moskvom kao pratiocem, najveća je opasnost za SAD.” Neprirodan ili čudan par, kako oslovljavaju u zapadnim diplomatskim krugovima kinesko-ruski tandem, i dalje se mnogo više posmatra kroz prizmu “neprirodnosti” ili “zastranjenosti” nego kroz efektivnu alijansu.

Rusija i Kina nemaju nameru da uđu u sukob sa SAD, ali se spremaju za njega. Ovde nije reč o sudaru koji će se metaforički rečeno dogoditi “sutra”, više se radi o konfliktu koji neće moći lako da se zaustavi “prekosutra”, pogotovo ako Vladimir Putin i Si Đinping ostanu na vlasti koliko se nadaju. Današnji vladari u Kremlju i Džongnanhaju ne žele otvoreni sukob sa SAD, ali su izuzetno odlučni da pripreme svoje zemlje da mogu da pariraju Amerikancima u eventualnom ratu.

“Neprirodno” savezništvo, kako se često definiše nova alijansa Rusije i Kine, ima svoje korene u bombardovanju Srbije 1999. godine. Zvaničnici Vašingtona su prvo ponizili Moskvu tako što je tadašnji potpredsednik Al Gor pozvao telefonom Jevgenija Primakova – koji je prelazio Atlantik s ciljem da pokuša, u poslednjem momentu, da zaustavi ili odloži početak bombardovanja – i saopštio mu da će SAD početi sa vazdušnim napadima na SR Jugoslaviju jer nemaju vremena za gubljenje sa Moskvom. Primakovu nije ništa drugo ostalo nego da naredi pilotu da se vrati u Moskvu.

Cela analiza Željka Pantelića objavljena je u velikom prazničnom dvobroju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 26. decembra.

Za praznični Nedeljnik govorio je Srđan Valjarević, a objavljena i prva kolumna kultnog pisca, “Fric i Dobrila”.

Novogodišnji dvobroj u prodaji je od četvrtka, 26. decembra, a sve čitaoce očekuje i veliki poklon: prva knjiga iz edicije “Senke nad Balkanom”.

O Mustafi Golubiću pisao je jedan od najtiražnijih srpskih pisaca Dejan Stojiljković

Digitalno izdanje Nedeljnika dostupno je na Novinarnici