“Preživeli smo mi i gore, čujem kako kažu. Šta, to nam je nešto pohvalno…”: Goran Bogdan u novom Nedeljniku

0
Foto Igor Pavicevic/Nedeljnik

Goran Bogdan i ja počeli smo sa ovim razgovorom “pre rata”. Pre kovida-19. Bio je Fest, sedeli smo u foajeu Sava centra. Bila je premijera filma “Otac” u kojem glumi glavnu ulogu. Prošvercovali smo duvanski dim i prevarili senzore. Ali nakratko. Pa su neke žene za susednim stolom ustale i tražile da se slikaju s njim.

Pa smo nastavili razgovor uz crnu kafu u hotelu „Moskva“. Tu sam postavio pitanje o Mustafi Golubiću iz serije “Senke nad Balkanom” jer me je ime hotela podsetilo da je junak koga on tumači dobijao direktive iz Moskve.

A onda je posle ta dva naša nastavka intervjua izbila pandemija, uvedene su vanredne mere, pa smo treći nastavak uradili pod utiskom stvari koje su se desile tokom korone.

U toku ove pandemije ljudi su obećavali da će se promeniti. Napadala se pohlepa i pričalo o tome da se moramo svi menjati. Šta ti misliš, da li će se bilo šta promeniti?

Bilo bi dobro da se nešto promeni, no ne zbog promene same po sebi. Bila bi šteta da ovako skupu školu ne iskoristimo za neko učenje.

Ali strah me je da se ništa neće promeniti ili da će otići nagore. Istorija je u ovakvim situacijama imala tendenciju da se menja nagore. Tek ćemo videti razmere ove krize kada se smiri pandemija. Ekonomske posledice će možda više delovati na sociološke posledice. Greška se potkrala apropo “socijalnih distanci” kad je u stvari to trebalo nazvati „fizičke distance“, jer ne bi valjalo da se tu očitava jedan proročki momenat: da će u jeku ekonomske krize koja sledi tek doći do “socijalnih distanci”. Uvek je u ovakvim situacijama profitirao onaj agilniji, brži, sposobniji, dok je cena padala na pleća onih najslabijih. Istorija ima i tendenciju da se ponavlja, a na nama je (ne dao Bog) da opet samo stojimo i promatramo…

INTERVJU SA GORANOM BOGDANOM ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 4. JUNA

Digitalno izdanje i pretplata dostupni su na Nstore.rs

Naslovna strana novog Nedeljnika

Svi čitaoci Nedeljnika dobijaju na poklon treću knjigu iz hit edicije “Velike biografije: Političari i revolucionari” – biografiju Milovana Đilasa.

“Bio je student, Crnogorac, komunista, zatvorenik, bio je partizan, pesnik, revolucionar, disident, bio je pisac, govornik, Jugosloven, socijalista, bio je samoupravljač, filozof, propagandista, pobunjenik…” I u naredne dve sedmice, čitaoce Nedeljnika očekuju knjige o Leki Rankoviću i Draži Mihailoviću. Ne propustite priliku da napravite svoju kolekciju.