“Predviđa se svetska recesija od najmanje šest odsto u 2020. godini…”

0
Beta - AP Photo/Michael Probst

Organizacija za evropsku saradnju i razvoj (OECD) predviđa da će  recesija na svetskom nivou biti šest odsto u 2020. ako pandemija koronavirusa “ostane pod kontrolom”, a 7,6 odsto u slučaju drugog talasa, navodi se u danas objavljenim procenama.

OECD za 2021. godinu predviđa snažni rast od 5,2 odsto ako pandemija bude pod kontrolom, a u slučaju drugog talasa 2,8 odsto.

Početkom marta, kada je koronavirus već pogodio Kinu, ali ne i ostale velike privrede, OECD je tada i dalje računao na globalni rast od 2,4 odsto u ovoj godini.

Bez obzira da li bude ili ne drugog talasa pandemije, “do kraja 2021. godine gubitak prihoda premašiće sve prethodne recesije u proteklih 100 godina, osim ratnih godina, sa strašnim i trajnim posledicama po stanovništvo, preduzeća i vlade “, rekla je glavna ekonomistkinja OECD-a Lorens Bun.

“Izolacija je svuda pojačala nejednakosti među radnicima”, najkvalifikovaniji koji su u stanju da rade od kuće, dok su mladi i manje kvalifikovani “često na prvoj liniji” u borbi protiv pandemije, navodi ona.

Pandemija je takodje “ubrzala prelazak sa ‘veće integracije’ na ‘veću fragmentaciju'” svetske ekonomije pojavom “dodatnih ograničenja za trgovinu i investicije”, rekla je Bunova.

Evro zona će posebno biti pogodjena padom BDP, koji će po najboljem scenariju biti 9,1 odsto, a u slučaju drugog talasa pad će biti do 11,5 odsto u 2020. godini.

OECD predviđa za SAD da će pad BDP biti izmedju 7,3 odsto i 8,5 odsto.

Kina čiji je rast prošle godine bio 6,1 odsto, takođe će imati pad od 2,6 odsto, čak i od 3,7 odsto ukoliko epidemija ponovo bukne.

U cilju privrednog oporavka, OECD zato preporučuje “jačanje zdravstvenih sistema”, “olakšavanje promena profesija uz jačanje zaštite prihoda” i “povećanje otpornosti lanaca snabdevanja”.

(Beta)